Veszélyes játékba kezdett a Facebook

Rövid időn belül létrejöhet Steven Spielberg egyik, az amerikai Különvélemény című mozijában látott víziója, amennyiben a világ legnagyobb közösségi portálja, a Facebook honlapján bevezeti forradalminak szánt újítását, az arcfelismerő alkalmazást.

Balogh Roland
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új kiegészítőn dolgozik több mint egy fél éve a Facebook, amely alapjaiban változtathatja meg a közösségi médiát, ám rengeteg veszélyt is rejt magában. Ennek lényege, hogy a felhasználók nevét – az első bejelölést követően – automatikusan társítják a fényképeken megjelenő arcukhoz. Így egy-egy személyt minden egyes olyan fotón feltüntetnek, ahol az arca is megjelenik.
A Facebook terve világméretű felháborodást váltott ki, számtalan fórumon azt követelik a Mark Zuckerberg alapította vállalattól, hogy álljon el ötletétől, mert az súlyosan sértheti a felhasználók magánélethez fűződő jogait. A washingtoni elektronikus biztonsági információs központ (EPIC), csatlakozva a kaliforniai fogyasztói és a személyiségi jogokat figyelő civil szervezetekhez, arra kérte az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottságot (FTC), rendeljen el vizsgálatot az ügyben. Az EU adatvédelmi csoportja pedig alapos vizsgálatot végez ennek kapcsán a brit Facebook-felhasználók körében.
Az ellenzők leginkább attól tartanak, hogy a személyes biztonság miatt korábban már többször is kritizált közösségi oldal ezzel a lépésével a világ egyik legnagyobb biometrikus adatbázisához jut. Szerintük komoly veszélyforrást jelenthet, ha ehhez illetéktelen vagy egy harmadik szerv, például egy kormányzat vagy egy nemzeti hírszerzés hozzájut. A Facebook több mint ötszázmillió felhasználójának ugyanis mintegy 60 milliárd fotója van fent a közösségi portálon, amely így a világ egyik legnagyobb fényképarchívumának számít. Szintén problémát jelent, hogy a közösségi oldal felhasználóinak többsége nem szokta követni személyes biztonsági beállításainak változását, és mivel az arcfelismerő rendszert automatikusan telepíteni fogják, nem veszi észre, hogy bekerült a rendszerbe. Informatikai hírportálok sora ezért arra figyelmeztet mindenkit, nagyon alaposan figyelje adatlapját, és amint lehet, tiltsa le az alkalmazást.
A bejelentés óta a Facebook nem nyilatkozik az arcfelismerő alkalmazásáról. Mark Zuckerberg is mindössze annyit jegyzett meg, „úgy véljük, a mi feladatunk, hogy olyan innovációkkal bővítsük portálunkat, amelyek megfelelnek a közösségi média aktuális kívánalmainak”. A Facebookot korábban azért támadták többször, mert nem törölte le az oldalról végleg kilépő felhasználók adatlapjait, hanem továbbra is megőrizte azokat. Ezt a gyakorlatot azonban a vállalat a nagy felháborodást követően állítólag megszüntette.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.