Veszprém utcáit ellepik a hangszerek

Örömzenélés a macskakövön, barokk díszlettel a háttérben. Tömören így lehetne jellemezni a legnagyobb hazai utcazene-fesztivált, amelyet Veszprémben rendeznek meg július 13. és 16. között. A közterületek művészei mellett a színpadokon is több mint félszáz hazai és nemzetközi zenekar váltja egymást az etno, a jazz, a blues és a rock műfajában.

MN
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veszprém utcazenei fesztiválja tíz éve amatőr lelkesedésből indult, az azóta eltelt évek alatt pedig igazi nemzetközi seregszemlévé nőtte ki magát – olyannyira, hogy mára e zenei mustrán Olaszország, Spanyolország, Franciaország és az Egyesült Államok utcazenészei is bemutatkoznak. A „kicsik” a kacskaringós utcákon, a már befutottak a nagyszínpadokon muzsikálnak majd. Utóbbiak közül Veszprémben csap a húrok közé a német Gentleman, a mexikói Los del Abajo, a francia Electric Bazar Cie vagy a venezuelai Desorden Público. Aki itt fellép, egykor mind miszsziós utcazenészként kezdte pályafutását. Az idei fesztivál nagy dobása, hogy a királynék városának aszfaltját koptatja majd a Manu Chao nagy barátja, Tonino Carotone, de ott lesz állandó trombitása, Roy Paci is. A hazai csapatok közül fellép a Vad Fruttik, a Hollywoodo, a Hősök, a Kiscsillag, az LGT Emlékzenekar, a Punnany Massif és a Kesh pedig akusztikus koncertet ad. Az Irie Maffia Soundsystem igazán különleges előadásra készül: a ghánai Fokn Bois duóval lép majd közösen színpadra.
De ne feledkezzünk meg a fesztivál lényegéről, az utcazenéről sem, hiszen a zsűri több mint kétszáz jelentkező, köztük tizenegy külföldi fellépő közül választotta ki azt a húsz utcazenészcsapatot, amely megmérkőzik egymással az egymillió forintos fődíjjal járó Veszprém utcáinak legjobb muzsikusa címért. A szakmai grémium – Jehan Paurmo francia producer, Martinka János, a sepsiszentgyörgyi utcazenei fesztivál igazgatója és Stefano Bottoni, a Ferrara Buskers igazgatója – mellett a közönség is kiválaszthatja saját kedvencét. A legjobbak más külföldi utcazenei fesztiválon is bemutatkozhatnak.
A háromnapos mustrán nagy hangsúlyt kapnak a város amatőr-lelkes muzsikusai is, akik talán pont itt találják meg a nagy kiugrási lehetőséget. Esélyt ad erre, hogy szerda délután a rendezvényen középiskolai tehetségkutató versenyt is szerveznek, szombaton pedig a középiskolás zajzenészek és kis lemezlovasok állhatnak ki egymás ellen a fesztivál tavaly felavatott elektronikus zenei helyszínén.
Kellemesnek ígérkező programok lesznek a Fortuna udvarban is, amelyek házigazdája a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara. Az általuk vezetett koncertek mellett e helyszínen interaktív munkacsoportok is várják az érdeklődőket. Ennek keretében Jeszenszky Zsolt, a DJ Szövetség elnöke a zenei jogdíjakról, a zeneletöltés jogi kereteiről tart előadást, míg az Irie Maffia zenekar harsonása, Élő Márton a world bass műfajokat mutatja be. Ugyanitt július 16-án a fesztivál első flash mob akciójával is megpróbálkoznak a Ri-Sza táncstúdió irányításával.
Kísérőprogramokból sem lesz hiány: a Vékán bolyongó élménylabirintus várja a kisebbeket, szerveznek helytörténeti túrákat, és táncoktatásra is be lehet nevezni. Jó hír az is, hogy a fesztivál jelentősebb része idén is ingyenes lesz, bár a veszprémi várban található színpad programjait este hét után csak belépőjeggyel lehet látogatni.
Infó: www.utcazene.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.