Vettel Valenciát is bevette

Sebastian Vettel tegnap még csak az Európai Nagydíjat nyerte meg, de lassan az idei világbajnoki címet is odaadhatjuk neki. A Red Bull címvédő német pilótája a Forma–1-es vb-sorozat ez évi nyolcadik versenyén hatodik győzelmét könyvelhette el, és a valenciai futam után immár hetvenhét ponttal vezet az összetettben.

2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két héttel ezelőtt, a montreali Kanadai Nagydíjon Sebastian Vettel az utolsó körben megcsúszott, és így Jenson Button (McLaren) a vizes pályán szó szerint „elhalászta” előle az első helyet, ám Valenciában helyreállt a Forma–1-es világ rendje. Jelesül az, hogy a címvédővel az idén sem tud mit kezdeni a mezőny. Vettel szombaton az idén hetedszer, pályafutása során pedig 22. alkalommal szerezte meg a pole pozíciót, és az erre vonatkozó örökrangsorban a tizedik helyen állva már csak kettővel van lemaradva két egyaránt háromszoros világbajnok legendától, Niki Laudától és Nelson Piquet-től. Az élen Michael Schumacher 68, Ayrton Senna 65 rajtelsőséggel messze jár, utánuk következve Jim Clark és Alain Prost is 33-szor nyert időmérőt, s ők már belátható távolságra vannak a 23 éves némettől. Vettel tegnap úgy vághatott neki az 57 körös Európai Nagydíjnak, hogy egy másik statisztikában bekerülhet a top háromba.
S be is került. Schumacher 2001–2002-ben tizenkilenc, Fernando Alonso 2005–2006-ban tizenöt egymást követő versenyén állt a pódiumon. S most már Vettel mögöttük a harmadik: tavalyról az utolsó kettő, az idén pedig mind a nyolc eddigi versenyen dobogós volt. Mi több, ebből a tíz futamból nyolcat megnyert – az idén kétszer második lett –, így lassan őt is a korszakos egyéniségek közé kell sorolnunk.
Valenciában rajt-cél győzelmet aratott, bő tíz másodperccel előzte meg Alonsót (Ferrari), a végén váltóproblémákkal küszködő csapattársa, Mark Webber (Red Bull) pedig közel fél percet kapott tőle. „Kívülről unalmas futamnak is tűnhetett, de azért fenyegettek hátulról” – fogalmazott felettébb udvariasan a világbajnokságon immár hetvenhét pontos előnnyel vezető Vettel; holott valójában csak mögötte, a második helyért folyt a harc, az is jobbára taktikai mezsgyén.
A szűk élmezőnyben a meglehetősen eseménytelen vonatozást ugyanis mindössze egyetlen igazi előzés törte meg, amikor a 21. körben Alonso a tomboló valenciai publikum előtt elhúzott Webber mellett. Az ausztrál a 30. körben a korábban megejtett kerékcseréjének köszönhetően került újra a spanyol elé, majd a 46. körben Alonso is boksztaktikával szerezte vissza a pozícióját. A negyedik helyre Lewis Hamilton (McLaren), az ötödikre Felipe Massa (Ferrari), a hatodikra Button jött be, s még Nico Rosberg (Mercedes), Jaime Alguersuari (Toro Rosso), Adrian Sutil (Force India) és Nick Heidfeld (Renault) szerzett pontot. Alguersuari a tizennyolcadik helyről indulva lett nyolcadik, Schumacher pedig éppen ellenkező utat járt be: a veterán hétszeres világbajnok a nyolcas rajtkockából startolva tizenhetedikként zárt. Mindehhez hozzátartozik, hogy amikor a 16. körben kerékcsere után a bokszból kijött a pályára, egyből mehetett is vissza a szerelőihez, mert bevallottan saját hibájából ütközött Vitalij Petrovval (Renault), és ezt a Mercedes orrkúpja bánta… A versenyre azonban leginkább azért emlékezhetünk majd vissza, mert csodák csodájára mindenki célba ért, és 24 autót még soha nem intettek le a Forma–1 históriájában.
A világbajnokság állása, pilóták: 1. Vettel 186, 2. Button 109, 3. Webber 109, 4. Hamilton 97, 5. Alonso 87, 6. Massa 42. Csapatok: 1. Red Bull 295, 2. McLaren 206, 3. Ferrari 129, 4. Renault 61, 5. Mercedes 58, 6. Sauber 27.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.