Világzene a Somló-hegy alatt, kavalkád Csobánc váránál, jazz és bor a déli parton

A Balaton-felvidéken és a dél-balatoni Bogláron e hét végén a jövő héten nekiiramodó Művészetek Völgyét megalapozó programokból lehet szemezgetni. Bogláron a finom jazz és bor szerepel a kínálatban, a Somló hangja fesztivál pedig már a Völgy-érzést alapozza meg.

Makrai Sonja
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két éve, amikor a Művészetek Völgyét kényszerpihenőre küldték, Kovács Norbert „Cimbi”, a taliándörögdi néptáncos események és kiscsőszi népzenei fesztivál szervezője gondolt egyet, és hiánypótlásként röpke pillanatok alatt megszervezte a Somló hangja összművészeti fiesztát. Idén sajnos Cimbiéknek kellett keményen megküzdenie a támogatási problémákkal, de a négynapos Somló hangja fesztivál így sem fog csalódást okozni. A vasárnapig tartó kulturális kavalkádnak a dobai Erdődy -kastély ad otthont a Somló-hegy árnyékában: fellép a Dresch Quartet, a Budapest Ragtime Band, Szalonna és bandája, a Mits Jazz Band, a Borfolk, a Cimbaliband, a Fláre Beás zenekar, a Romungro Gipsy Band és a Fabula Rasa. A Duna Művészegyüttes a Barocco rustico – A négy évszak című előadásukkal látogat el Dobára, a Garagulya gólyalábas társulat utcaszínházi előadásokkal szórakoztatja a kisebbeket. A klasszikus vulkáni szőlőművelés hazájában egy fesztivál mit sem érne bor nélkül – Magyarország legkisebb borvidékének termelői is kivonulnak majd. Történelmi lovas túrára és a egy izgalmas geotúrára is be lehet nevezni.

Csobáncért harcolni. A Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium – Csobánc Váráért Közhasznú alapítvány szervezésében e hét végén rendezik meg a Gyulaffy-napok Csobáncért hagyományőrző programsorozatot. Az alapítvány célja, hogy a bevételből a vár rekonstrukciós munkálatait folytassák, a meglévő falak állagmegőrzését lehetővé tegyék, és esetleges újabb feltárásokat eszközöljenek. A háromnapos rendezvényen megelevenednek a végvári vitézek dicső napjai, az 1500-as évek emberének mindennapi szokásai. Bemutatót tartanak a Salföldi Kopjások, az I. András Király Lovagrend, a Gyulaffy Bandérium. A kicsiket egész napos játszóházzal és bábelőadásokkal várják, a lányok kézműves-foglalkozáson művészkedhetnek, míg az ifjak kipróbálhatják az íjászkodást és a szamaragolást, vagy akár palánkvárat foglalhatnak el. Holnap délután Tóth László erdélyi református lelkész emlékmisét celebrál a végvári hősök emlékéért. A háromnapos rendezvény csúcspontja minden bizonnyal a holnapi Gyulaffy konyhája középkori főzőverseny lesz: szabad tűzön készített középkori magyar vagy török étellel lehet nevezni.

Bor, jazz, Boglár. Jazz, bor és balatoni nyáréjszaka – ezt kínálja a vasárnapig tartó fieszta Balatonbogláron. Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a dél-balatoni településen a jazz és a bor fesztiválját. Ma Urbán Orsolya és a Four Tunes Quartet hard bop zenekarát, valamint Berki Tamás bandáját hallgathatják az érdeklődők, holnap pedig Kaltenecker Zsolt triója és Babos Gyula projektzenekara van terítéken.
A jazzre oly jellemző szabadság és kötetlenség talán még inkább ki tud törni a hámból a szabadtéri fesztiválon, ha a hallgatók és az előadók végigkóstolják a rendezvény borkínálatát. A boglári hegyen található Lengyel–Magyar Barátság Háza mellett, annak hangulatos kertjében rendezett esemény minden évben megér egy balatoni kiruccanást. (R. G.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.