Visszafogott javulás

Alacsony forgalom mellett kitartott tegnap a hétfői kedvező befektetői hangulat a Budapesti Értéktőzsdén. Ennek megfelelően fő mutatója, a BUX index további 0,56 százalékkal emelkedve, 22 610,62 ponton zárt.

Munkatársunktól
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen alacsony, 8,6 milliárd forintos összforgalomban a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 126,02 pontos, 0,56 százalékos emelkedéssel, 22 610,62 ponton fejezte be a tegnapi kereskedést. A vezető részvények árfolyama vegyesen változott az előző napi záráshoz képest. Varjú Péter, az Erste üzletkötője az MTI-nek elmondta: a hétfői jó hangulat folytatódott a tőzsdéken, így a BUX is pluszban zárt. Hozzátette: délután a Görögországból érkező hírek hatására oldalazásba fordult a budapesti részvénypiac, a deviza- és nyersanyagpiacokkal párhuzamosan. A szakértő elmondta: a várakozásoknak megfelelően jól teljesített a Mol, miután Hernádi Zsolt „ügye” – akit múlt héten az egyik horvát napilap tízmillió eurós vesztegetéssel vádolt meg – az érkezett cáfolatok miatt kezd „kiárazódni” a Mol piacából. A horvát miniszterelnök tegnap találkozót kezdeményezett legfőbb államügyészi hivatalával és kormánya képviselői között, mondván a helyi médiában nagyon komoly találgatások jelentek meg arról, hogy vizsgálat folyik egy, a magyar Mol olajtársaságot érintő vesztegetési ügyben.
A magyar részvények közül a hangulatra leginkább érzékeny OTP és Mol szerepelt jól. Kissé gyengébben teljesítettek azonban a korábban erősödő gyógyszerpapírok és a Magyar Telekom. Az elemző szerint jó esély mutatkozik arra, hogy a következő néhány napban fennmarad a nemzetközi optimizmus, így a magyar részvénypiac is tovább emelkedhet. A Mol 1,27 százalékkal, 21 575 forintra erősödött. Az OTP-részvények ára 0,96 százalékkal, 5 785 forintra nőtt. A Magyar Telekom árfolyama 0,17 százalékkal, 583 forintra csökkent, a Richter-papírok árfolyama pedig 0,14 százalékkal, 36 150 forintra esett.
Erősödött kedd estére a forint a legfontosabb devizákkal szemben a bankközi piacon. Lapzártakor 268,70 forinton jegyezték az eurót, több mint egy forinttal olcsóbban a délutáni 269,70 fölötti árfolyamoknál. A svájci frankot 225,50 forinton jegyezték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.