Visszajátszásban Simó Sándor élete

Kárpáti György
2011. 07. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz évvel a halála után méltó kiadvány jelent meg Simó Sándor producer-rendezőről. Filmszakmai jelentősége talán csak ennyi év távlatából értékelhető igazán, amikor a csak nevével jelzett Simó-osztály tagjai közül Hajdu Szabolcs és Pálfi György is európai léptékkel jegyzett alkotóvá érett, Török Ferenc pedig nemzedéki direktorként lett krónikása a fiatal generációknak. Simó Sándor az utókor számára a fiatal magyar film egyik legfőbb letéteményeseként maradt meg, kevésbé rendező-stúdióvezetőként. Apja kérésére választotta a humán pálya kiszolgáltatottsága helyett a reáliákat és 1957-ben vegyészmérnök végzettséget szerzett. Az élet mégis a filmszakma felé sodorta, így 1964-ben elvégezte a Színművészeti Főiskola rendező szakát. Négy évtizedes pályafutása alatt rendezőként hat játékfilmet készített, számos rövidfilmet, tévéprodukciót rendezett, majd 1987-től haláláig vezette a Hunnia Filmstúdiót, s bizonyos értelemben ő volt az új típusú producer szakma pionírja a rendszerváltozás után.
Lenne tehát miről megemlékezni és beszámolni, a Simó Sándor boldog évei mégsem klasszikus értelemben vett kismonográfia. Ugyan a könyvből az életrajzi adatok és a filmográfia mellett filmszakmai információk is kiderülnek, a könyv sokkal inkább személyes hangvételű szemelvénygyűjtemény lett. A teljesség igénye nélkül válogatott a szerkesztő, Kelecsényi László az évtizedek során Simóról született cikkekből. A dicsérő szavak, konstruktív kritikák és megható személyes gondolatok mellett az egyik legérdekesebb írás mégis magától Simó Sándortól származik: az Önvallomások című szöveg megható utazás a megidézett szerző lelkébe és jellemébe.
A kötetet leginkább a gazdag illusztrációs anyag teszi emlékezetessé. A képek között megtalálható a pimaszul fiatal Törőcsik Mari és Bujtor István a Szemüvegesekből, a mindig élményszámba menő Latinovits Zoltán A legszebb férfikorból, láthatók a Simó-nagyjátékfilmek plakátjai, de mindenekelőtt számtalan forgatási és portrékép Simó Sándorról.
Hiába a hiánypótló jelleg, hiányérzetünk lehet az eklektikus koncepció miatt. Lehetett volna egyértelműbb a tagolás, tudatosabb az anyagok kiválasztása és összeszerkesztése. A kétoldalas gondolatokat gyakran szívesen olvasná tovább az ember, miközben egyes megszólalók nem tesznek érdemben hozzá a Simó-képhez. A Simó Sándor boldog évei így kissé egyenetlen szöveggyűjtemény lett, amelynek fontosságát mégsem lehet eléggé hangsúlyozni.
(Kelecsényi László: Simó Sándor boldog évei. Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány, 2011.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.