Visszaszivattyúzzák a megtisztított vizet

Hírösszefoglaló
2011. 07. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte tegnap a sugárszennyeződéstől megtisztított víz visszaszivattyúzását a reaktorok hűtőrendszerébe a márciusi szökőárban megrongálódott Fukusima–1 atomerőmű üzemeltetője, a Tokyo Electric Power (Tepco) tegnap. Mintegy 100 ezer tonna erősen sugárszennyezett víz – benne a megrongálódott reaktorok hűtőfolyadéka – gyülemlett fel az erőmű reaktor- és turbinaépületeiben a március 11-i földrengés és szökőár óta, mert a Tepcónak naponta 500 tonna vizet kell beszivattyúznia, hogy elkerülje a nukleáris fűtőanyag túlmelegedését.
A sugárszennyezett víz kiszivattyúzására és az erőmű hűtőrendszerében való újbóli felhasználására rekordidő alatt építettek fel egy víztisztító üzemet, amelyet a francia Areva és az amerikai Kurion cég berendezéseivel szereltek fel. „Úgy működik, mint a reaktorokat hűtő keringtető rendszer” – mondta el a Tepco szóvivője, hangsúlyozva, hogy ez a fűtőanyag 100 Celsius-fok alatti stabilizálásának első szakasza. Nisijama Hidehiko, a japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Hivatal szóvivője sajtótájékoztatóján elmondta: a megtisztított hűtővíz beszivattyúzása az első időben főként annak a veszélynek a csökkentésére irányul, hogy az erőműben felgyülemlett sugárszennyezett víz a Csendes-óceánba ömöljön.
A berendezés napi 1200 tonna víz kezelésére alkalmas, ezredére-tízezredére csökkentve a víz radioaktivitását. A nagy mennyiségű, erősen sugárzó víz megakadályozza, hogy a munkások beléphessenek a reaktorokba, és megkezdhessék a szükséges javítási munkákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.