Visszaszorult az EHEC-járvány

Hírösszefoglaló
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszaszorult a különleges kólibaktérium okozta, véres hasmenéssel járó EHEC-járvány Németországban – jelentette tegnap a német Robert Koch országos járványügyi intézet. A hivatalos adatok szerint a május elején kitört járvány ötvenegy halálos áldozatot követelt az országban, az orvosok összesen 3602 megbetegedést regisztráltak. A fertőzöttek közül 838 embernél lépett fel a legsúlyosabb tünetekkel – vérszegénységgel és veseelégtelenséggel – járó, úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma (HUS). A jelentés szerint több mint száz beteg a jövőben dialízisre vagy veseátültetésre szorul.
A távirati iroda beszámolója szerint szakértők ugyanakkor arra intettek: arra kell számítani, hogy a hasonló jellegű járványok a jövőben gyakoribbak lehetnek, a baktérium – mint fogalmaztak – újra lecsaphat.
A járvány kitörését követően az illetékes egészségügyi hatóságok az első hetekben az észak-németországi paradicsom, uborka és saláta fogyasztásától óvtak. Később az importált spanyolországi uborkára terelődött a gyanú, megalapozatlanul. A hasmenéses járvány más országokra is átterjedt, Magyarországon azonban nem mutatták ki a kórokozót.
Noha a baktérium terjedéséről a hatóságok még mindig nem jutottak egyértelmű következtetésre, a nyers zöldségek után a növényi csírákra és ennek nyomán egy alsó-szászországi biokertészetre terelődött a gyanú.
Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ egy közelmúltban közzétett jelentése szerint a járvány Egyiptomból behozott görögszénamagokról indult.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.