Vitatott trükk az utalvánnyal

Újabb adóelkerülő ügyeskedésnek minősülhet az egyik utalványforgalmazó cég ajánlata, amelyik jutalékért cserébe viszszavásárolná a munkavállalóktól a főképp élelmiszerekre beváltható papírokat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egyértelműen törvényellenesnek minősítette ezt a módszert.

Hajdú Péter
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabálytalan, amikor egy utalványkibocsátó cég készpénzért visszavásárolja a dolgozóktól a számukra juttatott utalványokat. Ez az eljárás a személyi jövedelemadóról szóló törvénybe ütközik – válaszolta megkeresésünkre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, miután tanulmányozta a Puebla Tanácsadó Kft. vállalkozásoknak küldött ajánlatát. A törvény szerint ugyanis csak az minősül utalványnak, amiről megállapítható, hogy mely termékre, szolgáltatásra váltható be, a visszaváltásra pedig nincs lehetőség.
Az étkezési és egyéb utalványokat forgalmazó Puebla a munkáltatóknak küldött levelében arra tett ajánlatot, hogy a munkáltató vegye meg tőle az utalványokat, ossza ki a munkavállalók között, majd a Puebla néhány százalékos díj fejében visszavásárolja az egészet a dolgozóktól. Így az alkalmazottak is jól járnak, hiszen készpénzhez jutnak, s nem korlátozottan használható utalványokhoz. Ráadásul még a munkáltatót terhelő adót sem kell befizetni, ha az adómentes utalványok mellett döntenek a cégek. A Puebla érvelése szerint ugyanis az utalványok hagyományos útja során a dolgozók a boltok pénztárainál készpénzre cserélik ezeket a jegyeket, majd ennek fejében megkapják a szolgáltatást. Végtére is ugyanez zajlik – állítja a cég –, amikor a munkavállalóktól közvetlenül vásárolják vissza az utalványt.
P. Király Ágnes adószakértő szerint a Puebla megoldásai felvetik az adóelkerülés gondolatát. Az utalvány értékesítését ugyan nem tiltja a törvény, az azonban kérdéses, hogy az ebből származó bevételre is kiterjed-e a kedvezményes adózás. Az is kétséges, hogy a munkáltató elfogadhat-e egy ilyen ajánlatot. Az adózás rendjéről szóló jogszabály ugyanis kimondja, „az ügyleteket valódi tartalmuk szerint kell minősíteni, s nem rendeltetésszerű, ha az adótörvényben foglaltakat megkerülik”.
A NAV álláspontja megerősíti az adószakértő szavait. A béren kívüli juttatásokhoz kapcsolódóan a jogalkotó szándéka az volt, hogy az utalványt felhasználó dolgozó meghatározott szolgáltatást vegyen igénybe. A cég megoldása alapján viszont nem a kedvezményes adóval támogatott célra használják az utalványt, hiszen készpénzzé váltják. Ezért az utalványok értéke jövedelemnek minősül, utána személyi jövedelemadót és egyéni járulékokat, a munkáltatónak pedig társadalombiztosítási járulékot kell fizetnie. Az pedig, hogy az utalványforgalmazó valótlan információkat ad a forgalmazott termékekről, és ezzel megkárosítja az utalványokat beszerző munkáltatókat, a hatóság álláspontja szerint fogyasztóvédelmi kérdéseket is fölvet.
Másként látja a helyzetet Szauter Tamás, a Puebla Tanácsadó Kft. hálózati igazgatója: – Két, egymástól teljesen független eseményről van szó. Az első lépésben értékesítjük a munkáltatónak az általa megrendelt utalványt, majd ettől teljesen függetlenül – amennyiben a munkavállalók azt igénylik – teszünk ajánlatot az utalvány megvásárlására, becserélésére.
Kérdésünkre az igazgató elmondta, saját adatbázis alapján kerülnek kapcsolatba a reménybeli ügyfelekkel, az adatbázis eredetét azonban cégük üzleti titoknak minősíti, így arról tájékoztatást nem ad senkinek. Szerintük a dolgozó kezében lévő utalvány már adózott „termék”, mert annak kiosztásakor a munkáltató befizeti az utána kiszabott közterhet. Így az alkalmazott szabadon rendelkezhet az utalvánnyal. A Puebla által lebonyolított ügyletben ezek az utalványok már értékpapírként funkcionálnak, ezért a cég szerint sem a dolgozó kezében lévő utalvány megvásárlásakor, sem annak más utalványra cserélésekor nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.