Vízirendezvény-csúcs

Több mint százötven engedélyt kértek eddig a balatoni vízi rendészettől szabadidős és sportrendezvények megtartására, közülük a tizennégy legjelentősebb program fokozott biztosítást igényel. Nyugalmas nyaralást ígér a tónál tartózkodóknak a Somogy megyei katasztrófavédelem is, amelynek az üdülési szezonban 13 vízi, illetve vízparti nagy rendezvény biztonságára kell ügyelnie.

2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felkészülten várja az idegenforgalmi főszezont a Balatoni Vízi Rendészeti Rendőrkapitányság. A tó hat vízirendőr-őrsének együttesen hatvankét, nyári uniformist viselő munkatársa idén tizenkilenc hajóval gondoskodik az egyre népszerűbb vízi rendezvények biztonságáról.
– Eddig 156 kérelem érkezett a balatoni kapitányságunkhoz a tó vizén tervezett programok megtartására, s 147-hez már meg is adta a hatósági engedélyt a vízi rendészet – közölte lapunkkal Bíró Gábor, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. – Ezek között több ezer részvevőt megmozgató események is vannak, ilyen például a Balaton-átúszás, és ide sorolhatók a több száz sportoló részvételével zajló vitorlásversenyek is. Szigorú előírások vonatkoznak a vízi eseményekre, amelyeket a rendező szervnek a vízirendőr-kapitánysághoz eljuttatott kérelmében írásban kell garantálnia. Ha a szervező önmaga nem tudja betartatni az előírásokat, akkor a vízi rendészet közreműködését kérheti, de ez esetben vállalnia kell a rendőrségi biztosítás költségeinek megtérítését – fejtette ki a szóvivő.
Az utóbbi években se szeri, se száma a balatoni és tó környéki fesztiváloknak, és kiváltképp megsokasodtak a rendezvényeket záró tűzijátékok. Tavaly 112 állásfoglalást adtak ki balatoni és tó közeli tűzijátékokhoz – tudtuk meg Heizler György tűzoltó ezredestől, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjétől. Elmondta, a katasztrófavédelem, valamint a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület közös munkája eredményeként elkészült a Biztonságban a Balatonon című kiadvány, amely minden részletre kiterjedő tájékoztatást ad a strandjátékok és a vízi sporteszközök biztonságos használatához, továbbá, hogy mi a teendője a vízen tartózkodóknak viharjelzéskor.

Keszthelyi szigor. Harmincezer helyett ötvenezer forint bírsággal sújtható Keszthelyen az a személy, aki megsérti az önkormányzat üdülési szezonra szóló csendrendeletét. Tilos este 8-tól reggel 7-ig, szombaton 9 óráig, vasárnap és hivatalos ünnepnapokon a zajjal járó építkezés, szerelés, motoros vagy elektromos gépek üzemeltetése, továbbá hétköznapokon a 13 és 16 óra közötti időre eső szieszta megzavarása. (G. J. A.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.