Zavargások a szárazság miatt

Hírösszefoglaló
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legkevesebb tíz ember vesztette életét a hét végén a kenyai zavargásokban, amelyek a kelet-afrikai országban 15 éve nem tapasztalt aszály miatt robbantak ki – közölte az Al-Dzsazíra hírtelevízió. A tudósítás szerint az északi országrészben parasztok egy csoportja fosztogatónak vélt emberekkel tűzött össze. A helyi belbiztonsági erők azt állították, hogy a tömeg Isiolo és Samburu kerületek határvidékén esett egymásnak, s mind a gazdálkodók, mind pedig az állítólagos fosztogatók közül öten vesztették életüket. Az aszály okozta éhínség ráadásul csak fokozza az indulatokat északkelet- Kenyában, ahol egyébként a törzsek közötti véres összecsapásokra már jóval kevesebb indíték is elegendő. A Vöröskereszt jelentése szerint az alultápláltság már eddig is több emberéletet követelt az idén, de az áldozatok száma megfelelő segítség nélkül jelentősen emelkedni fog a nyár folyamán.
A szárazság a szomszédos Tanzániában is érezteti a hatását. Ott az állami villamosenergia-szolgáltató a hét elején bocsánatkérése kíséretében tudatta a lakossággal, hogy a folyók alacsony vízállása miatt drasztikusan csökkent az áramtermelés. Június 22-én a Mtera-gát mögött például a tengerszint felett 690,88 méterrel állt a víz, ami csak 0,88 méterrel magasabb a minimális, az áramtermeléshez még elegendő szintnél. Emiatt a vállalat napi 12 órás áramszünetekkel számol, miközben nem tudja megmondani, mikorra várható a helyzet normalizálódása. Mivel az országban üzemanyaghiány is van, a hőerőművek teljesítményének fokozásával sem kompenzálhatják a kieső energiát. A korlátozások Zanzibárt is érintik – jelezte a Reuters.
Az ENSZ tegnap közölt adatai szerint több mint tízmillió embert sújtott aszály az elmúlt hatvan évben az Afrika szarvánál fekvő államokban, Kenyában, Szomáliában, és Etiópiában, ahol komoly gondot okoz az alultápláltság. A távirati iroda idézte beszámoló szerint az elmúlt két év csapadékmentes időjárása a gabona árának emelkedéséhez vezetett, ami jócskán megnehezítette az élelmiszerekhez való hozzáférést. Az elmúlt két hétben pedig mintegy húszezer szomáliai érkezett az Északnyugat-Kenyában lévő dabaab-i menekülttáborokba, több mint a fele dél-szomáliai gyermek volt – figyelmeztetett a világszervezet, hozzáfűzve, hogy három szomáliai gyermekből egy kórosan soványnak számít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.