Zenés búcsú Berlinben

Zenével búcsúzik Berlinben az uniós elnökségtől hazánk ma este a német egység szimbólumát jelentő brandenburgi kapunál rendezett rendhagyó hangversenyen, amellyel egyben arra is emlékeznek – és ez a koncert apropója is –, hogy húsz évvel ezelőtt vált Berlin és Budapest hivatalosan is testvérvárossá.

Munkatársunktól
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éppen ezért a rendezvényt Klaus Wowereit, Berlin kormányzó polgármestere és Tarlós István, Budapest főpolgármestere nyitja meg, de az eseményen a magyar kormány számos tagja is részt vesz; többek között Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. A magyar politikusok a koncert meghallgatása mellett tárgyalásokat is folytatnak Németországban, részben a két város közötti kapcsolat élénkítéséről, részben közigazgatási kérdésekről. Az esemény főszervezője a berlini magyar nagykövetség.
A Pariser Platzon rendezett „berlini búcsú” főszereplője Rost Andrea, a hosszú ideje Berlinben élő, de rendszeresen Budapestre látogató művésznő, aki egyben kezdeményezője is a magyar zenei estnek. Ezen az operaénekesnő többek között Pannon dalok című műsorából énekel, amelyben Kárpát-medencei magyar, zsidó és cigány népdalok szerepelnek, és amelyet kifejezetten azért állított össze, mert – mint fogalmazott – a zene eszközeivel tudja megmutatni Magyarországról azt, ami számunkra érték. A művésznő utalt annak jelentőségére is, hogy minderre egy olyan városban kerülhet sor, amely rendkívül sokszínű és befogadó.
Rost Andrea Kocsis Zoltán zongorakíséretével Bartók- és Kodály-művekkel indítja a koncertet, a kétszeres Kossuth-díjas zongoraművész-karmester mellett a Bartók–Kodály „crossoverben” Szokolay Dongó Balázs dudán, Bolya Mátyás pedig lanton játszik.
A kétórás műsor második részében a fellépők között megtaláljuk a Budapest Klezmer Bandet és egy Európa-szerte népszerű lengyel együttest, a Motion harmonikatriót is. Az ingyenes hangversenyen jelképesen hazánk át is adja a stafétabotot Lengyelországnak.
Rost Andreát a következő időszakban a Bánk bán Melindájaként hallhatjuk Budapesten és a közelgő őszi Los Angeles-i tengerentúli bemutatón, illetve október 5-én a Művészetek Palotájában Kocsis Zoltán vezényletével Richard Strauss Daphne című egyfelvonásos operájának címszerepét énekli majd.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.