Zöld jelzés a görög megszorításoknak

Második körben is megszavazta tegnap a görög parlament a 28,4 milliárd eurós megszorítócsomag végrehajtásáról szóló törvényt. Az adóemeléssel járó, a közszférát és a szociális juttatásokat érintő megszorítások egy 50 milliárd eurós privatizációs csomagot tartalmaznak, ezért privatizációs ügynökséget is létrehoznak.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét maga mellé állította az athéni parlament többségét Jeórjiosz Papandreu görög kormányfő, így tegnap a törvényhozás háromszáz képviselője közül 155 megszavazta a 28,4 milliárd eurós megszorítócsomag végrehajtásáról szóló törvényt. A döntéssel lehetővé válik, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek július 3-i ülésén jóváhagyják a korábban elfogadott, 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének folyósítását – írta az amerikai Dow Jones hírügynökség. Az MTI által is idézett csomag értelmében a 2011–2015 időszakra vonatkozó megszorítócsomag értéke eléri a 28,4 milliárd eurót. A megszorítások egy 50 milliárd eurós privatizációs tételt is tartalmaznak, ezért Athén privatizációs ügynökséget állít fel a tranzakciók mielőbbi levezényléséhez. Közben Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter tegnap bejelentette, német bankok és biztosítók önkéntes alapon 3,2 milliárd euróval vesznek részt a Görögország számára kidolgozandó második mentőakcióban.
A BBC szerint a tegnapi szavazás időpontjára visszatért a nyugalom az athéni utcákra, ám még nem tudni, várhatók-e éjjel újabb zavargások. A voksolás előtt tegnap hajnalban százak vonultak ismét a parlament épületéhez. A többségükben fekete csuklyát viselő fiatalok kőzáport zúdítottak a rendőrökre, akik könnygáz bevetésével válaszoltak.
Az olasz kormány közben tegnap 47 milliárd eurónyi megszorítócsomagot fogadott el, hogy elkerülje a Görögországhoz hasonló adósságválságot, és egyensúlyba hozza az államháztartást 2014-ig. Portugáliában is megszorító intézkedést jelentettek be, amiért az első negyedévben 8,7 százalék volt az egy évre kivetített GDP-arányos államháztartási hiány, ami magasabb a kormány által vártnál.

Kitartanak a magyarok. Nem mondják le a magyar turisták görögországi nyaralásaikat a megszorítások elleni athéni tiltakozások miatt – mondta tegnap Molnár Judit. A Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője hozzátette: a magyarok elsősorban a görög szigetekre, illetve az észak-görögországi területekre utaznak. Ide közvetlen charterjáratok viszik az utasokat. Így elkerülik a tüntetéseket. „Napi kapcsolatban vagyunk a kinti partnerszolgáltatókkal, akik arról számolnak be, hogy az athéni tüntetésekből nem lehet érzékelni semmit” – mondta Molnár Judit. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.