A katonai missziók nehéz éve

Nehéz évet zárt a Magyar Honvédség külföldi missziókban szolgáló állománya. Miközben számos katonánk halt hősi halált Afganisztánban, új feladatokat is kellett teljesíteniük.

2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre inkább a kiképzés és a mentorálás kapott hangsúlyt – a tartományi újjáépítés helyett – Afganisztánban a biztonsági helyzet romlása miatt. Tavaly márciusban például helikopterkiképző csoport utazott az ázsiai országba. A Magyar Honvédség Mi–17-es Légi Kiképzési-támogató Csoporttal (Mi–17 Air Mentor Team) nemcsak a NATO Kiképző Missziójának (NATO Training Mission – Afghanistan) eredményes tevékenységéhez járult hozzá, hanem több lehetőséget biztosított hajózóinknak is a képzettségük szinten tartására. A helikopterek pedig a korszerűsítésüket követően is a Magyar Honvédség eszközállományában, tulajdonában maradnak. Megnehezítette a Honvédelmi Minisztérium dolgát az is, hogy az előző ciklusban kétszáz fős afganisztáni bővítést vállaltunk. A korábbi békefenntartás, illetve a tartományi újjáépítés helyett például az afgán biztonsági erők kiképzésére és a nemzetközi együttműködés kiszélesítésére helyeztük a hangsúlyt. Ennek megfelelően települt ki tavaly októbertől Kabulba egy egységünk, hogy átvegye a nemzetközi repülőtér (KAIA) működtetésének vezetését.
A vállalt feladat hat hónapig tartott, vagyis éppen akkor ért véget, amikor a szállító helikopteres kiképzők a térségbe utaztak. Az első ilyen légi kiképző csoportunk egyébként 2009 nyarán ment ki Afganisztánba, és harci helikopterek kezelésére oktatta az afgánokat (Mi–24/35 Air Mentor Team).
A legutóbbi felajánlásunk eredménye az is, hogy részt vállaltunk egy német irányítású logisztikai iskola munkájában (NATO ISAF Combat Service Support). Az Afganisztánban tartózkodó kiképző, összekötő támogató csoportunk (OMLT) mellé két magyar különleges műveleti csoportot (KMCS) is rendeltek az elmúlt években.
A Magyar Honvédség bővülő afganisztáni szerepvállalása indokolttá tette egy új kontingens, az MH ISAF Nemzeti Támogató Elem kitelepítését is a műveleti területre. Ennek az a feladata, hogy ellássa az Afganisztánban állomásozó magyar katonákat. Eddig ezeket a feladatokat az országban szolgáló, csaknem kétszáz fős tartományi újjáépítési csoport (PRT) végezte.
Az észak-afganisztáni Baglán tartományban működő PRT helyzete is átértékelődött az idén. Az utóbbi időkben korszerű tűzszerész eszközökkel és járművekkel felszerelt egység táborát jelentősen megerősítették Puli-Humriban. Az idei év nagy kérdése azonban az lesz, hogy az egyre keményebb harci cselekmények elterjedése miatt kell-e változtatni tartományi újjáépítési csoportunk személyi összetételén, feladatain, illetve helyzetén.
Jelenleg egyébként összesen mintegy kilencszáz katonánk szolgál külföldön. A két legnagyobb létszámú missziónk az afganisztáni és a balkáni. Míg Ázsiában több mint háromszáz emberrel vagyunk jelen, addig Pecben 209 katonánk szolgál a KFOR olasz–magyar– szlovén többnemzetiségű szárazföldi kötelékének állományában, illetve a KFOR-parancsnokság működését további törzstisztekkel is segítjük. Szarajevóban pedig 155 fővel támogatjuk a békeműveleteket. Békefenntartóként 84 katonával vállal szerepet Magyarország Cipruson, 23 fővel pedig a Sinai-félszigeten. Nem kevés törzstisztünk is tevékenykedik a világ számos pontján, hat katonai megfigyelőnk van például a Nyugat-Szaharában, Kongóban két EU-szakértőnk dolgozik, Libanonban öt térképészünk, Irakban három törzstisztünk vállalt szolgálatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.