A liberalizmus végnapjai?

Az erkölcsi válság, a hagyományos társadalmi értékek lekicsinylése, a családok szétesése, a fiatal bűnözők tevékenysége központi témává vált a brit újságok hasábjain és a politológusok elemzéseiben az angliai zavargások utáni napokban. Számos elemző és napilap a liberalizmust és a civilizáció kötelékeinek gyengülését okolja a történtekért.

2011. 08. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvetően a liberalizmust okolhatjuk az angliai zavargások kitöréséért – nyilatkozta Philip Blond, a ResPublica brit kutatóintézet vezetője. Szerinte a baloldali liberalizmus hibáztatható az emberi kapcsolatok gyengüléséért, a családok széteséséért és azért is, hogy a gyermekek eltávolodtak a szüleiktől. Ilyenformán létrejött egy olyan társadalmi osztály, amelynek tagjai a kölcsönös felelősség helyett az egyének saját érdekeit és jogosultságait tartják szem előtt. A jobboldali liberalizmus pedig egy olyan világot alkotott, amelyben a szabadpiac monopóliumokat hoz létre, s a leggazdagabbak még gazdagabbak lettek, kiszorítva az átlagembereket az előrehaladás, a meggazdagodás lehetőségéből. Philip Blond úgy véli, a zavargók többsége egy olyan társadalom szülöttei, amelyben az értékeknek nincs szerepe. A szakértő többek között az egyház szocializáló szerepének erősödésében látja a kiutat a válságból.
A Daily Mail bulvárlaphoz hasonlóan a konzervatív The Daily Telegraph is annak a liberális politikának tulajdonítja a problémákat, amely aláásta az alapvető erkölcsi értékeket. Írásában Andew Gilligan úgy véli, a liberalizmus fordulóponthoz érkezett. A szerző felidézi, hogy a zavargásokban részt vevők többsége fiatal volt, túlságosan is fiatal, hiszen két tizenegy éves gyereket is elfogtak a rendőrök. A fiatal britek mintegy hat százaléka tartozik valamilyen bandához, jelezve azt, hogy sok fiatal számára a banda tagjai jelentik a családot. „A probléma gyökerei a civilizáció kötelékeinek gyengülésében keresendők” – írja Toby Young a konzervatív újságban. A multikulturális társadalom egyik legnagyobb hibája az, hogy miközben toleranciára, az egymás iránti tiszteletre, a rasszizmus és a homofóbia elítélésére tanít bennünket, tabunak számít a tényleges erkölcsi értékek átadása, hiszen rasszizmussal vádolhatják az erre törekvőket. Pedig – írja Young – a progresszív baloldal hiedelmeivel szemben az emberek alapvetően nem jók; ha kieresztjük őket a civilizációból, gonosz lényekké válnak, ezt William Golding A legyek ura című művéből már megtanulhattuk.
– A történelem kerekének nagy forgásában valószínűleg még nem jött el a liberalizmus halálának ideje. Ám az utóbbi napokban Nagy-Britannia hangsúlyosabban meghúzta a határt a jó és a rossz között, és ezentúl sokkal kevésbé lesz megbocsátó azokkal szemben, akik a rossz oldalára lépnek – összegzi véleményét a Manchester Evening Newsban Paul Taylor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.