A munkaadók örülnek a Matolcsy-tervnek

A munkaadók üdvözlik a munka törvénykönyve tervezett változtatásait, mivel szerintük azok a vállalkozások és a gazdaság versenyképességét növelik. Ugyanakkor, akárcsak a szakszervezetek, a munkáltatók is további egyeztetéseket tartanak szükségesnek. Az MSZP egy az egyben visszavonatná a tervezetet.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kilenc országos munkaadói szervezet vezetői tárgyaltak tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium szakértőivel a készülő új munka törvénykönyvéről. Mint ahogy az várható volt, a munkáltatói érdekképviseletek arról számoltak be a konzultáció után: egyetértenek a tárca tervezetével, mert az segíti a vállalkozások alkalmazkodását az egyre inkább változó piachoz, növeli versenyképességüket és hozzájárul a foglalkoztatás bővítéséhez. A munkaadók partnerek a védett kor intézményének fenntartásában, valamint elfogadják azt is, hogy a jelenlegi alapszabadságra épülő többletszabadság rendszer fennmaradjon.
Utóbbit viszont csak akkor támogatják, ha a tárca partner abban, hogy a fizetett munkaszüneti napok számát nem emelik tovább. A munkáltatók javasolták annak törvénybe foglalását, hogy a kormány a minimálbért csak azután határozhassa meg, hogy konzultált a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács munkaadói és szakszervezeti oldalával. Javasolták továbbá, hogy a munkavállaló kérésére a szabadság egyik évről a másikra átvihető, és 18 hónapig felhasználható legyen, illetve, hogy a túlórapótlék – pénzben vagy szabadidőben történő – kifizetéséről a munkaadó és a munkavállaló állapodhasson meg. A konzultáció után a tárca közölte, megvizsgálja, hogy a munkaadók mely javaslatai építhetők be a tervezetbe. Ismert, a minisztérium csütörtökön a szakszervezetekkel egyeztetett. Az ő álláspontjuk szerint viszont a tervezet nem szolgálja sem a foglalkoztatás bővülését, sem a gazdaság dinamizálását. Az érdekvédők a kétoldalú helyett háromoldalú tárgyalásokat sürgettek, ezt tegnap a munkaadók is kérték a tárcától.
Az MSZP a dokumentum viszszavonását sürgeti. A parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának MSZP-s elnöke formálisnak nevezte a tegnapi találkozót. Gúr Nándor szerint a kormányt képviselő Kardkovács Kolos helyettes államtitkár nem bír kompetenciával az ügyben, hatásköre odáig terjedt, hogy „eldönthette, megkínálja-e kávéval az asztalnál ülőket”.
Eközben az Alkotmánybírósághoz fordultak közszolgálati szakszervezetek. Álláspontjuk szerint alkotmányellenes a köztisztviselők és kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvények azon rendelkezései, amelyek lehetővé teszik a jogviszony megszüntetését a „méltatlanság” és a „bizalomvesztés” alapján.
A kifogásolt szabály sérti a jogállamiság elvét, ellentétes a munkához és a közhivatal viseléséhez való joggal, alkalmazása sérti az emberi méltósághoz való jogot és elfogadhatatlanul korlátozza a bírósághoz fordulás jogát is – vélik az érdekvédők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.