A romokat takarítja Norvégia

Még tegnap is a belváros jó része le volt zárva a norvég fővárosban, ahol az emberek még mindig a brutális pénteki merénylet romjait takarították. Péntek volt a mi szeptember tizenegyedikénk – mondta egy járókelő, megemlítve, hogy 1940 óta nem érte ilyen támadás az országát.

Lukács Csaba
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rózsákkal verték vissza az emberek a támadást – írták a tegnapi norvég lapok, így jellemezve azt a szeretet- és szolidaritáshullámot, amely a főváros utcáin tapasztalható. „Ma este az utcák szeretettel vannak tele” – idézte Haakon koronaherceg hétfő esti beszédét a tegnapi Afterposten címlapja. A konzervatív norvég napilap feltérképezte a pénteki robbantásos merénylet és az azt követő gyilkosságok elkövetőjének, Anders Behring Breiviknek globális bevásárlókörútját, és azt is, hogy milyen állampolgárokkal tartotta a kapcsolatot.
A tizenkét országot felsoroló infografikán ott van Magyarország is. Igaz, hozzánk csak szórakozni jött: Budapestről Prágába repült, ahol hat napig próbálkozott fegyvervásárlással, de végül nem járt sikerrel. Oslo utcáin az első napok sokkja után a szeretet és az emlékezés vette át a főszerepet: a belvárosba minden irányból rózsát szorongató emberek jönnek, köztük feltűnően sokan bevándorlók, akik gyerekeiket is elhozzák az emlékezések helyszínére. A dóm előtti teret virág- és mécsestenger borítja, kicsit távolabb parabolaantennák erdeje emelkedik, hiszen rengeteg tévétársaság küldött közvetítőkocsit a városba. „Péntek volt a mi szeptember tizenegyedikénk” – mondta egy járókelő, megemlítve, hogy 1940 óta nem érte ilyen támadás az országát. Akkor a náci Németország lerohanta Norvégiát. Délután a rendőrség tartott nemzetközi sajtótájékoztatót. Sveinung Sponheim rendőrfőnöknek azért kellett magyarázkodnia, miért értek a tévétársaságok helikopterei hamarabb Utoya sziget fölé, mint a rendőrségé. Nekünk nincsenek ilyen nagyságrendű konfliktusra felszerelt gépeink, mondta, és a diszpécser azért sem riasztotta a légi rendőrséget, mert autóval gyorsabban és hatékonyabban odaértek a kommandósok a szigethez.
A belváros jó része még tegnap is le volt zárva. A pénteki robbanás erejére jellemző, hogy három-négy utcányira a merénylet helyszínétől is betörtek a kirakatok és az ablakok. A boltok egy része bedeszkázott kirakatokkal nyitott újra, a többiben pedig üveget cserélnek és takarítanak, és öles plakátokkal adják az emberek tudtára, hogy a dolgozók nem ijedtek meg, és rövidesen újranyitnak. Hasonlóan nyilatkoznak a kormányzati negyed alkalmazottai is: bár a robbantásban ezerötszáz ember munkahelye semmisült vagy sérült meg súlyosan, az emberek egy része hétfőn már munkába állt új, ideiglenes helyszínen.
Találkoztam egészen megrázó esettel is: a szállodánk melletti bár a felirat szerint „haláleset miatt zárva”. Az ajtó előtt már virág- és mécseserdő, valamint egy mosolygó fiatalember fotója – a pincér is meghalt a terrortámadásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.