AB: Nem jár olcsóbb ingatlan a pártoknak

Munkatársunktól
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alkotmánybíróság (AB) döntése szerint az egri önkormányzatnak meg kell semmisítenie azt a rendeletét, amely kedvezményes ingatlanbérlést biztosított a pártoknak. Az Alkotmánybíróság az LMP beadványa nyomán foglalt állást a témában. Schiffer András frakcióvezető szerint a döntés nyomán nemcsak Egerben, hanem a többi megyeszékhelyen és a legtöbb fővárosi kerületben is meg kell szűnnie a burkolt párttámogatásnak.
Az ellenzéki párt még 2009 tavaszán támadta meg azt az egri önkormányzati rendeletet, amely lehetővé tette, hogy a pártok jóval a piaci ár alatt bérelhessenek önkormányzati ingatlanokat. – Az LMP érveit most megerősítette az AB: a helyi rendelet sérti az alkotmányban megfogalmazott általános jogegyenlőség elvét, ezért azt meg kell semmisíteni – közölte a frakcióvezető.
Az LMP szerint ki kell vizsgálni azt is, hogy a pártok alkotmányellenesen jutottak-e ingatlanjaikhoz az elmúlt húsz esztendőben, és végre átláthatóvá kell tenni a párt- és kampányfinanszírozást, ami az állampolgári gyanakvás és a bizalomvesztés fő forrása. – Az LMP két évvel ezelőtt azért is fordult az Alkotmánybírósághoz, mert a rendszerváltást követően, az elmúlt húsz év politikai elitje önös érdekeit örök időkre bebiztosítva rendezte el a pártok ingatlanhelyzetét, súlyosan gátolva ezzel a politikai rendszer megújulási képességét – olvasható Schiffer András közleményében.
A politikus szerint bár a Fidesz frakcióvezetője is a párt- és kampányfinanszírozás rendbetételéről szónokol, nem tett egy lépést sem az ügyben. Az LMP frakcióvezetője szerint az Országgyűlés kormánypárti többségének is támogatnia kellene a párt első törvényjavaslatát, amely az igazságtalan és átláthatatlan párt- és kampányfinanszírozást rendezné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.