Adósságcsata az amerikai szenátusban

Zord Gábor László
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elvetette az amerikai törvényhozás felsőháza a konzervatív Teadélután mozgalom ihlette republikánus javaslatot az államadósság csökkentésére. A rendkívül kemény, „megvágni, maximálni, kiegyensúlyozni” szlogen alatt futó beterjesztés elsősorban politikai demonstráció volt, az erőviszonyok miatt az elfogadás reális esélye nélkül, amellyel az ellenzék azt üzente választóinak, hogy ők a szigorú megoldások hívei. A szöveg kellőképpen tükrözte is ezt: az államadósság-plafon emelését a szövetségi büdzsé átfogó csökkentéséhez, a jövőbeli kiadások maximálásához kötötte volna és ahhoz, hogy az alkotmányt egészítsék ki a költségvetési egyensúlyt előíró tétellel.
Barack Obama elnök Demokrata Pártja inkább olyan megoldásra hajlik, amely a költségvetés megvágását kiegyensúlyozottabb módon kötné össze adóemelésekkel. A két párt közti egyezkedés terítékén most egy olyan csomag van, amely háromezermilliárd dollárnyi megtakarítást vizionál a következő évtizedben, cserébe az adósságplafon emeléséért. A demokratáknak a tét elég egyértelmű: a történelmileg hozzájuk kötött vívmányaik, a társadalom- és egészségbiztosítás jövőjéről van szó.
Maga az elnök a USA Today lapban tegnap megjelent véleménycikkében úgy fogalmazott: egyik párt sem ártatlan az adósságnövekedésben, de mindkettő felelőssége, hogy a problémát megoldják, mert az amerikai nép ezt várja el tőlük.
Ténykérdés, hogy ha a kongresszus nem emeli fel az adósságplafont a jelenlegi – és tarthatatlan – 14 300 milliárd dollárról augusztus 2-ig, az gyakorlatilag államcsődöt hozhat. A megállapodás szép ajándék lenne Obamának, aki augusztus 4-én ünnepli ötvenedik születésnapját.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.