Adósságot hizlalt a magánnyugdíj

Ha 1998-ban nem jönnek létre a magánnyugdíjpénztárak, akkor ma több mint tíz százalékkal alacsonyabb, vagyis hetven százalék lenne a magyar államadósság – mondta Selmeczi Gabriella.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A különbséget a fideszes politikus azzal indokolta, hogy a bruttó hazai termék (GDP) egy százaléka került be évente a magánkasszák rendszerébe, ami így a magyar államháztartás GDP-arányos adósságát növelte. A nyugdíjvédelmi megbízott azt is kiemelte, hogy a kisebb adósságot alacsonyabb kamattal lehetett volna finanszírozni. Selmeczi a parlamentben kifejtette, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) többek között vizsgálja a pénztárak működési költségeit, vagyonkezelési díjait, és az erről szóló vizsgálati jelentést a kormány őszszel a parlament elé terjeszti.

*

Az eddigi vizsgálatok kiterjedtek arra, hogy mekkora lett volna a magánnyugdíjpénztárak vagyona a múlt év végén akkor, ha a befizetéseket 13 évig tisztán állampapírban tartják. – Ez alapján a tényleges 3160 milliárd forint helyett 700 milliárddal több, azaz 3860 milliárd forint lenne a vagyon – jelentette ki Selmeczi Gabriella, aki szerint egy átlagos pénztártag vagyona 2,3 millió forint helyett 2,5 milliót érne.
A Magyar Nemzet tegnap számolt be arról, hogy a birtokába jutott kormányzati jelentés szerint 150 milliárd forintot költöttek saját működésükre 13 év alatt a hazai pénztárak. A nyugdíjvédelmi megbízott tegnap ezt horribilis összegnek nevezte. Arra is emlékeztetett, hogy a 700 milliárdos hozamkülönbözet és a 150 milliárd forint működési költség 850 milliárdos összege az éves magyar GDP 3 százaléknak felel meg. – Ekkora öszszegből a 2010. évi zárszámadás adatait alapul véve kétévi családi pótlékot, ötévi gyest és gyedet, valamint szintén kétévi gyógyszertámogatást vagy öthavi nyugdíjat lehetne kifizetni – tette hozzá.
Korózs Lajos – visszautasítva Selmeczi állítását – kifejtette, nem lett volna kisebb az államháztartás hiánya a magánnyugdíjpénztárak nélkül. A szocialista politikus közölte, éppen a magán-nyugdíjpénztári megtakarítást pazarolta el a kormány a Mol-részvényekre, a debreceni stadionra és a Fidesz pocsék gazdaságpolitikájának költségeire. Korózs megjegyezte, a magánnyugdíjpénztárak által beszedett járulékokból csak nyugdíjat lehet finanszírozni, így demagóg a gyes és a gyed felemlegetése. Felszólította a Fideszt, hogy „hagyja abba a hazugságokra épülő kormánystratégiáját”. A Stabilitás Pénztárszövetség szerint alapvetően hibás adatokból téves következtetésre jutott Selmeczi. Közölték, a politikus 700 milliárdos veszteségre vonatkozó számításai ideális helyzetet feltételeznek, amely soha nem állt be. Hozzátették, 1998 és 2010 között 160 ezren visszaléptek az állami rendszerbe, amit nem vettek figyelembe a számításoknál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.