Államcsőddel játszanak

Az idegek harca – megfigyelők ezekkel a szavakkal jellemzik az amerikai államadósságról zajló, egyelőre eredmény nélküli tárgyalásokat Barack Obama elnök és demokrata törvényhozói, illetve a republikánus ellenzék között.

Zord Gábor László
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnapig nem közeledtek az álláspontok az amerikai államadósság-plafon emelésének és a költségvetésihiány-csökkentés módozatainak vitájában. A mechanizmus ismerői szerint a mai az utolsó nap az időben történő jogalkotásra, utána már késő lesz, a világ vezető hatalma augusztus 2-tól a technikai államcsőd állapotába kerül. A helyzet annyira súlyos, hogy az elnök nem látott más lehetőséget, mint hogy főműsoridőben szóljon az emberekhez. Az európai idő szerint kedden kora hajnalban elmondott beszédében nyíltan a képviselőházi republikánusokra hárította a felelősséget, mondván, azok kizárólag költségvetési megszorításokat javasolnak megoldás gyanánt. Az elnök arra kérte a választókat, hogy hallassák hangjukat, gyakoroljanak nyomást képviselőikre a kompromisszum érdekében.
A demokraták azt szeretnék elérni, hogy a költségvetési megszorításokkal párhuzamosan a tehetősek és a nagyvállalatok nagyobb mértékben vegyék ki részüket a teherviselésből, és a történelmileg hozzájuk kötött szociális programok nagyobb megrázkódtatások nélkül éljék túl a változtatásokat.
A republikánusok arca, a képviselőház elnöki tisztségét betöltő John Boehner szintén tévébeszédet mondott, amelyben lényegében elismételte a fiskális konzervatívok, a Teadélután mozgalom mantráját, hogy a „kormány több pénzt akar, hogy még többet költhessen”, ám ezt ezúttal nem fogják engedni. Az amerikai politikai rendszerben jelenleg ellenzéki szerepet betöltő, ám megkerülhetetlen képviselőházi többsége miatt lényegében kormányzati felelősséget is viselő republikánus frakció mély vágásokat követel a szociális kiadásokból, hallani sem akar adóemelésekről, ugyanakkor szívósan védi a katonai-ipari komplexum profitforrásait a költségvetésben.
A demokratákhoz közel álló lapok egyike-másika már az eddigi kompromisszumkészséget is Obama szemére veti, míg a konzervatív orgánumok némelyike még most is „vadkapitalista” alapelveket kér számon a törvényhozóktól, példaként állítva az egyéni felelősségvállalás amerikai toposzát a milliárdokba kerülő „szocialista” társadalmi szolidaritással. Európában a médiumok jórészt a fiskális konzervatívok kompromisszumképtelenségét kárhoztatják, azzal a megjegyzéssel, hogy a jelenlegi globális helyzetben Amerikának is be kell látnia, hogy eddigi költekezési szokásai – benne az expedíciós háborúk – tarthatatlanok. Az IMF új vezetője, Christine Lagarde közben tegnap figyelmeztette az amerikai törvényhozókat, legyenek úrrá a krízisen, nehogy újabb, még súlyosabb válság alakuljon ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.