Ámítástechnika

Ludwig Emil
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először a Bourbon uralkodóház tagjairól mondták, hogy nehezen tanulnak, de könnyen felejtenek. Ez a szellemes politikai kritika két évszázad leforgása alatt figyelemre méltó pályát futott be. Kitört az exkluzív társasági körből, átlépett előbb a nyugati magas politika szférájába, majd szétterjedt a világban, és lassan lecsordogált a társadalmi osztályok lépcsőfokain a mindennapi közélet szintjére. Ki tudná megmondani, hány képviselőházban, klubban, rádió- és tévébeszélgetésben, iskolai tanteremben hangzott már el, hányféle nyelven, hány történelemkönyvben, újságcikkben írták már le újra meg újra – amint most is, éppen magyarul. Ez a sorsa a jó mondásoknak: demokratizálódnak, az idő múltával már az sem fontos, honnan ered, kiket illetett első ízben, és ma már ráfér a politikai élet legalsó szintjén, a szuterénben tartózkodókra is, mint például a „magyar szocialisták” néven ismert politikus társaságra.
Ha van a világon, mondjuk úgy: világnézet, amelynek képviselői nehezen tanultak, ámde könnyen felejtenek, az a politikai baloldal, amelynek társadalmi szerepe a modern időkben a kommunizmus/szocializmus megvalósításában manifesztálódott. Másfél évszázados „művük” – a párizsi kommüntől az első világháború romjain ideig-óráig felvirágzó tanácsköztársaságokon, Lenin, Sztálin, Tito és Pol Pot haláltáborain, Gottwald, Bierut, Rákosi, Ulbricht, Ceausescu és mások Európával szembeni menetelésén át a XXI. századi észak-koreai paradicsomig – maga a sikertelenség, a mozgalom a teljes csőd képét mutatja. Ahol és amikor az úgynevezett baloldal – értsd a szocialista pártok és balliberális társutasaik – a végrehajtó hatalomra vergődtek, trükközték magukat, ott fű sem nőtt. (Kivétel talán az egy Kína, amelyet ma már nehéz lenne összetéveszteni Mao elnök „állati gazdaságával”, ám ami a vas és betonacél országának képét illeti, ha így fejlődik tovább, félő, hogy náluk is csak műfű fog nőni.)
Mi sem bizonyítja jobban a baloldal destrukcióját, mint a mi magyarországi példánk. A magát öntudatosan kommunistának, munkás-paraszt pártinak, hűséges szovjet testvérnek nevező Kádár-rendszer a gazdasági összeomlás réme elől a korábban csak a propaganda karikatúrákon mutogatott USA-dollárban felvett kölcsönökbe, végül az IMF ölelésébe menekült. Amikor pedig mégis becsődölt, semmi sem maradt utána, csak az addig ismeretlen mértékű államadósság, aminek kamatterheit utóbb az a közgazdászi megállapítás jellemezte, hogy „felvettünk tízmilliárdnyi hitelt, viszszafizettünk belőle húszmilliárdot és maradt harmincmilliárd”. Amikor pedig a kísértetként visszalopódzott Horn–Kuncze-kormány is bukott, csak az újabb polgári kormány volt képes csökkenteni az államadósságot 1998 és 2002 között. Aztán megint viszszatért a régiek maradéka meg az „új generáció”: a Medgyessy-kaliberű közgazdák, a Kóka- és Bajnai-féle üzletemberek sikercsapata, és föléjük emelkedett maga az ÉSZ, a dízelautójába benzint tankoló Gyurcsány, és így együtt pár év leforgása alatt nyakig visszanyomták Magyarországot az adósság mocsarába.
Most éppen ott lapulnak a parlamentben a baloldalon, mint a szocializmus hajótöröttjei, avagy a régi, vesztett csaták gyászmagyarjai. Onnan üzengetnek, ötletelnek, kritizálnak, kioktatnak, gúnyolódnak, gyalázkodnak – és bölcs tanácsokat adnak a hátrahagyott csődtömegükkel küszködőknek. Ezzel ámítják a kívülállókat, az elkeseredett, miattuk bajba jutott, tönkrement embereket, a türelmetlen, egyúttal reménykedő népet. Ez az egy, amihez mindig értettek: az ámítástechnika. Ebben nagyok. Meg a felejtésben. Az emlékezésben nem annyira.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.