Árok az alvópártban

Egy pártnak és egy tűzoltó-szakszervezetnek is otthont ad az a Fő utcai ingatlan, amelynek bérbeadója egy offshore hátterű cég. Árok Kornél, aki az érdekvédő szervezet vezetője és a párt egyik alapítója is egy személyben, közölte: nem végeznek tiltott politikai tevékenységet.

Munkatársunktól
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy ciprusi offshore társaság a tulajdonosa annak a Prime Invest Kft. nevű cégnek, amelytől 2008 decembere óta irodát bérel a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) – tudta meg lapunk. A birtokunkba került bérleti szerződés szerint a 115 négyzetméteres, galériás, két fürdőszobás lakást havi 1000 euróért (jelenlegi árfolyamon körülbelül 267 ezer forintért) bérli a szakszervezet.
A szóban forgó iroda Budapesten az I. kerületi Fő utca 12. szám alatt található. Ugyanide van bejelentve a 2009-ben életre hívott Szövetség az Egységes Magyarországért (SZEM) nevű párt, amelynek egyik alapítója a HTFSZ-t vezető Árok Kornél. Ugyanakkor a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény tilalmazza, hogy egy tűzoltó a szolgálati helyén politikai tevékenységet folytasson.
Megkeresésünkre Árok Kornél úgy nyilatkozott: semmilyen tisztséget nem tölt be a SZEM-ben, márpedig a hivatkozott jogszabály csupán ezt tiltja. Arra a kérdésünkre, tagja-e a pártnak, igennel válaszolt. Ugyanakkor hozzátette: „idén még nem fizette be a tagdíjat, mert remélte, hogy a választások után értelmét veszti”, azonban a „dolgok olyan irányba mennek”, hogy pótolni fogja ezt az elmaradását.
Kíváncsiak voltunk, hogy ha ugyanabban az irodában van a székhelye a SZEM-nek és a HTFSZ-nek, hogyan tudnak pártsemleges érdekvédelmi tevékenységet folytatni. Erre Árok Kornél azt válaszolta: a SZEM egy alvópárt, nem működik, egyetlen tisztségviselője sem tartózkodik a Fő utcai irodában, és szerinte egyetlen jogszabály sem tiltja ezt. Kiemelte: a pártsemlegesség nem a székhelytől függ. Megjegyezte: „Érdekes, hogy ez a tény 2009-ben sem a médiát, sem a jelenlegi politikai hatalmat nem zavarta”, amikor tárgyaltak velük.
Az érdekvédő leszögezte: nem tudott arról, hogy a cég, amelytől az irodát bérlik, milyen hátterű, és nem gondolja, hogy azt kötelessége lett volna kinyomozni. Annyit tud a társaságról, hogy megbízhatók, és mindig időben kiállítják a bérleti díjról a számlát. Mindenesetre az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF) mint munkáltatónak bemutatták a bérleti szerződést, mivel ez volt az előzetes elvárása, és az nem emelt ellene kifogást. A bérleti díjat egyébként abból az összegből fedezik, amelyet az OKF-től kaptak, miután az előző székhelyükről épp a főigazgatóság tette ki őket – tette hozzá Árok Kornél.
Ismert, a HTFSZ volt az egyik fő szervezője a korkedvezményes nyugdíj szigorítása elleni rendvédelmi tüntetéseknek, Árok Kornél pedig a rendvédelmi sztrájkbizottság vezetője is volt egy ideig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.