„Athén éretlen az unióra”

Nem látszik, hogy mivel fogják megakadályozni az adósság újratermelődését Görögországban – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Rácz Margit, a Világgazdasági Kutatóintézet szakembere. Mint mondta, a hellének csellel kerültek be az unióba, s várható volt, hogy előbb-utóbb eljön az igazság órája. Ez a legrosszabbkor történt, ugyanis „lassú és nyögvenyelős korszak előtt áll a világ”.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 08. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem csak az eurózóna perifériaországai, szinte az egész fejlett világ ugyanattól a kórokozótól, a magas eladósodottságtól szenved. Mégis Görögország az egyetlen, amelyről eddig lemondtak az „orvosok”, számos szakember tette egyértelművé: Athén menthetetlen.
– Görögország fő problémája az, hogy nagyon korrupt az elitje, ezért az állampolgár azt gondolja, ő is lehet ugyanilyen. Nulla alatt van a politikusok iránti, a vállalkozók egymással szembeni bizalma, a gazdagok pedig már rég kivitték a vagyonukat az országból. Mindez oda vezet, hogy adót senki nem akar fizetni – mutatott rá a hellén ügy mögött húzódó problémára a Magyar Nemzetnek nyilatkozó Rácz Margit, a Világgazdasági Kutatóintézet szakembere. Szerinte Athén éretlen a közösségre, belépésétől kezdve az volt, csellel került be az unióba és az euróövezetbe, továbbá következetesen nem tartja be a „játékszabályokat”. – Ezt a végtelenségig nem lehet húzni, várható volt, hogy előbb-utóbb eljön az igazság órája – hangsúlyozta a kutató.
Görögország államadóssága nagyon magas, nincs messze attól, hogy elérje a GDP-je kétszeresét, 340 milliárd euró körül áll. A mozgósítható forrásokhoz képest azonban ez egy jelentéktelen öszszeg, s ha így nézzük, az ország kisegítése, fenntartható pályára állítása nem kellene, hogy olyan nagy kihívás legyen az euróövezet tehetősebb országai számára, nem is az. A támogatást azonban az idők végezetéig nem lehet folytatni. – A nagy baj az – vélekedett Rácz Margit –, hogy nem látszik, mitől fog megerősödni a görög gazdaság. – A lejáró adósságokat Athén ki tudja fizetni a kedvezményes hitelekkel, azonban egy hosszú távra szóló program felelős politikai végrehajtására lenne szükség, csökkenteni kellene a folyó hiányt, különben az adósság újratermelődik – fejtette ki a kutató, aki szerint erre az áldozatra a görög társadalom képtelen, kudarcba fullad minden kísérlet, amely a polgárok bekapcsolását célozza meg az adózásba. Ez az, ami Athén ügyét kezelhetetlenné teszi, ezért minősítik le újra és újra az országot, leginkább ez különbözteti meg a görögök helyzetét más, hasonlóan magas adóssággal rendelkező országokétól.
Kérdésünkre, hogy akkor az Athén számára odaítélt kisegítő csomagok ablakon kidobott pénzek-e, a kutató azt válaszolta, hogy nem. Ha ezekhez a forrásokhoz a görögök nem jutnának hozzá, nem tudnák lejáró tartozásaikat fizetni, s a görög állampapírokkal rendelkező francia, német és brit bankokat kellene kisegíteni. Ki kellene rúgni a görögöket az euróövezetből és az unióból? Erre a kérdésre a kutató már nem tudott egyértelműen nemmel válaszolni. – Ennek a jogi feltételei nincsenek kidolgozva – mondta, s azt is hozzátette, hogy egy ilyen döntéshez a jelenlegi uniós vezetőségnél – amely épp azon fáradozik, hogy „életlen késsel tyúkot vágjon”
– sokkal átgondoltabb és erősebb központi irányításra lenne
szükség.
Fontos tudni, hogy az euróövezet perifériaországainak gondja bár végső soron ugyanaz (a magas adósság), a problémák gyökere igen különböző. A görögöknél a nagyfokú korrupcióra és a gyenge versenyképességre vezethető viszsza a jelenség, a portugálok attól szenvednek, hogy az elmúlt tíz év kedvező körülményei között sem volt képes növekedni gazdaságuk, az íreket az építőipari lufi taszította a padlóra. Egyikük felépülését sem segíti azonban, hogy a jelek szerint egy lassuló világgazdasági környezetben kell rendezniük soraikat. – Lassú és nyögvenyelős korszak előtt áll a világ. A második világháború utáni gazdasági recesszióból az Egyesült Államok húzta ki a világgazdaságot. A 2008-ban kirobbant válság megoldását azonban már nem az Egyesült Államok gazdasági fellendülése hozhatja, legalábbis nem a közeljövőben – vélekedett Rácz Margit. Amerikának – miközben például a dollár iránti erős befektetői bizalom, az üzleti alapú gondolkodásmód egészen más keretet szab a történetnek – ugyanaz a problémája, mint a perifériának, kirívóan magas adósságot kell leszorítaniuk olyan környezetben, ami nem kedvez az ilyesminek.
– Miközben a görögöknek azt kell elfogadniuk, hogy nem tarthatják maguknál az összes bevételüket a vállalkozásuk után, az Egyesült Államoknak is meg kell értenie, hogy nem lehet hitelt hitelből fizetni, le kell szorítani a hiányt, le kell számolni a pazarlásra épülő fogyasztói kultúrával – jegyezte meg a kutató.
Lapunk azon kérdésére, hogy visszafizethetők-e a tetemes adósságok, amelyeket a fenti országok felhalmoztak, anélkül, hogy vagyonok vándoroljanak át az adóshoz a hitelezőtől, Rácz Margit megjegyezte, hogy nagyon nehezen. – A görög adósságválság kezelése a júliusi rendkívüli EU-csúcs határozatai alapján egy irányított államcsődnek megfelelően kezd alakulni. A magánhitelezők elfogadták önkéntes alapon lejáró hiteleik kifizetésének eltolását. Ezzel a lépessel sikerült átmenetileg kezelni az adósságválságot. Természetesen ezzel nincs megoldva a probléma. A görög kormánynak is sokat kell még tenni ahhoz, hogy az újabb és kedvezményes feltételek mellett nyújtandó hitellel végül is egyáltalán remény legyen a helyzet 2015 körüli normalizálódására – összegezte Rácz Margit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.