Atom-, szén- és zöldenergia

Árambehozatal helyett 2030-ra Magyarország már -exportálóvá válhat a villamos energia terén – legalábbis a parlament előtt fekvő Nemzeti energiastratégia szerint. A dokumentum alapján a legvalószínűbb forgatókönyv szerint az iránymutatás az atom-, a szén- és a megújuló forrásokon alapuló energiatermelést részesíti előnyben. Az új erőművek létesítése a következő húsz évben akár 7700 milliárd forintba is kerülhet.

Munkatársunktól
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha Magyarországon 2020 és 2030 között évi 60 milliárd forintos támogatást kapna a megújuló forrásokra alapozott energiatermelés, alig több mint egy forinttal emelné kilowattóránként az áram árát, – derül ki a parlament elé benyújtott Nemzeti energiastratégiából.
Mint arra a távirati iroda öszszefoglalója rámutatott, ez alapján a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy hazánk az atomenergiából, a szénből és a megújuló forrásokból előállított áramot részesíti előnyben a következő évtizedekben. A dokumentumhoz csatolt gazdasági hatáselemzés szerint ez a verzió 2050-ig 6749 és 7773 milliárd forint közötti összeget emésztene fel. Ez arra kellene, hogy 2050-ig újabb 2000 megawattnyi nukleáris és 440 megawattnyi szénerőművi kapacitás létesüljön, emellett pedig a megújulók részaránya 2030-ra 15, 2050-re pedig 20 százalékra növekedjen.
A hatáselemzést elkészítő Regionális Energiagazdálkodási Kutatóközpont ezenkívül további öt forgatókönyvet vázolt fel. Ezek közül a szén-dioxid-kibocsátást leginkább visszafogó variáció értelmében a hangsúlyt az atomra és a zöldenergiára kellene fektetni. Ez ugyanakkor 2050-ig csaknem 9000 milliárd forintnyi beruházást igényelne, csak 2020 és 2030 között pedig évi 70 milliárd forintot kellene a megújuló források támogatására költeni, ami kilowattóránként már 1,4 forinttal emelné meg a végfelhasználói tarifát.
A stratégia szerint az atom, a szén, a zöld forgatókönyv megvalósításával kiváltható a belföldi összfogyasztás 13 százalékát kitevő villamosenergia-import. Sőt, ezt – mint a dokumentumban olvasható – az összfogyasztás 14 százalékát jelentő export válthatja fel 2030-ra, a német és a svájci atomerőművek bezárása miatt ugyanis a kereslet növekedésével számolnak. A dokumentum azonban leszögezi, ez a terv nem jelenti azt, hogy egyéb lehetőségeket nem vesznek figyelembe. – A külső és belső gazdasági körülmények változása miatt a kormány akár meg is változtathatja a preferenciáját – áll a stratégiában.
A hatáselemzés értelmében a gázbázisú áramtermelés mind a 2030-as, mind a 2050-es időtávon meghatározó jelentőségű marad hazánkban. A beépített kapacitás alapján minden időtávon és forgatókönyvben a földgáztüzelésű erőművek képviselik a legnagyobb részarányt. Ezenkívül kiemelik, hogy a gázalapú energiatermelés sikeressége Magyarországon döntően függ attól, sikerül-e az erőműveknek a ma jellemző kőolajhoz kötött gázár helyett piaci árazású tüzelőanyagra szert tenniük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.