Augusztus 15.: Szűz Mária ünnepe

<br /> Augusztus 15. Szűz Mária mennybevételének ünnepe, amely főünnep a Mária-ünnepek között. Ősi magyar elnevezése Nagyboldogasszony napja. Országszerte Mária megdicsőülésére emlékeztek.

Tarics Péter
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyboldogasszony Szűz Máriának a magyarok által használt neve, amely a felnőtt Mária feltámadására és megdicsőülésére utal. A karácsony és újév mellett a harmadik olyan „parancsolt” ünnep Magyarországon, amely a katolikusok számára misehallgatási kötelezettséget jelent, illetve amely nem szükségszerűen vasárnapra esik. Az ősegyházig visszanyúló hagyomány úgy tartja, a Megváltó édesanyjának – hite jutalmaként – nem kellett a sírban várnia Jézus világ végi eljöveteléig, hanem halála után Isten rögtön feltámasztotta, s magához emelte a mennybe. Az egyház Krisztus első és legbuzgóbb követőjének megdicsőülését bemutatva jelet ad a világnak, hogy megéri Isten közelségében élni.
Jeruzsálemben már az V. század elején ünnepelték Mária halálának napját, amelyet átmenetelnek, születésnapnak neveztek. A VI. században az ünnep a keleti egyházban mint Mária mennybevitele vált általánossá, Dormitio sanctae Mariae (Szűz Mária elszenderedése) néven. Róma a VII. században vette át, a VIII. századtól Mária mennybevitele, Assumptio beatae Mariae elnevezéssel szerepel a kalendáriumokban. Rómában I. Sergius pápa tette hivatalos ünneppé. Hamarosan vigíliát csatoltak hozzá, később, egészen a múlt század közepéig oktáva, azaz nyolcnapos ünnep volt. A népi jámborságban is évszázadokon át öröklődő nézetet XII. Pius pápa emelte dogmai rangra a Fulgens corona kezdetű bullájában, amely hittételként 1950. november 1-jén hirdette ki, hogy a „Boldogságos Szűz Mária földi életpályája befejezése után testével és lelkével együtt felvétetett a mennyei dicsőségbe”.
Az ünnepet Szent István király is megülte, és e napon ajánlotta Magyarországot Szűz Mária oltalmába. Ezért nevezzük őt Magyarország égi pártfogójának, Patrona Hungariaenek. Méltó gondolat egy szent királyhoz, akit haldokolva is egyetlen érzés tölt el: gondoskodni, anyát adni egy országnak, egy népnek. A legjobb, legszeretőbb, a legtöbbet értünk tenni tudó anyát keresett: Nagyasszonyt, akit tisztelünk; Boldogasszonyt, Isten anyját. Szent István 1038-ban Nagyboldogasszony napján hunyt el.
Hazánkban az ünnephez kapcsolódó legismertebb esemény a mátraverebély–szentkúti nemzeti kegyhely Nagyboldogasszony-főbúcsúja, amely évről évre több zarándokot vonz, s augusztus 13–15. között rendezik meg. Az idei főbúcsún a család éve alkalmából a kegyhelyet gondozó ferencesek vezetésével a zarándokok imádkoznak a családok megújulásáért és egységéért, valamint megemlékeznek a zarándokhely nemzeti kegyhellyé nyilvánításának ötödik évfordulójáról. A vasárnapi nagymisét Bábel Balázs kalocsai érsek, míg a mait Seregély István nyugalmazott egri érsek celebrálja.
Székesfehérvár életében is ünnepi időszak lesz az augusztus 14-től, Nagyboldogasszony vigíliájától augusztus 20-ig, Szent István napjáig terjedő hét nap – jelentették be. Ez idő alatt számos kulturális és szórakoztató műsor lesz a városban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.