Autonómia a szerbeknek?

Pataky István
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Világszerte ismét egyre többet cikkeznek és nyilatkoznak Koszovóról, illetve a fiatal állam északi részén többségben élő szerbek jövőjéről. Az elsősorban Pristina provokációízű lépése miatt (a koszovói kormány kommandósokat vezényelt két határátkelőhöz, hogy érvényt szerezzenek a szerb áruk behozatali tilalmának) kiújult feszültség átmenetileg nyugvópontra került ugyan, a hosszabb távú megoldások azonban továbbra sem körvonalazódnak.
A pristinai sajtó a hét végén azt írta, a nemzetközi közösség képviselői különleges státust szeretnének Koszovó északi részének, és ennek intézményes garanciáit várják Pristinától. A Vajdaság Ma délvidéki hírportál által idézett Zeri című koszovói napilap szerint Belgráddal is ismertették a javaslatot. A szerbiai kormány tárgyalócsoportjának vezetője, Boriszlav Sztefanovics ezzel szemben határozottan kijelentette, Belgrád nem tárgyalt Észak-Koszovó autonómiájáról, „erről a témáról szó sem esett”. A politikus azt mondta, a belgrádi kabinet mindig kész minden témáról tárgyalni, ami a koszovói kérdés megoldásához közelebb visz, azzal a feltétellel, hogy a felkínált megoldás összhangban áll a szerb alkotmánnyal. Ez utóbbi továbbra is Szerbia tartományaként tartja számon Koszovót, így az északi rész autonómiájáról tárgyalni gyakorlatilag egyet jelentene a pristinai fennhatóság elismerésével. Sztefanovics az újabb észak-koszovói válság lezárása után leszögezte, Belgrád nem engedheti meg, hogy Pristina kiépítse saját intézményeit a szerbek lakta térségben, sem pedig azt, hogy Szerbiát kipenderítsék Koszovóból.
De nemcsak az autonómiáról, hanem a határmódosításról is egyre többet beszélnek Észak-Koszovó kapcsán. Mindenki cáfolja, hogy a szerbek lakta rész visszakerülhet Szerbiához. Oly sokan és oly hangosan cáfolnak, hogy az már gyanús. „Koszovó szuverenitása és integritása nem tárgyalási téma, és a balkáni határok véglegesek” – jelentette ki a minap Guido Westerwelle német külügyminiszter Pristinában. Daniel Server, az amerikai békekutató intézet alelnöke is fontosnak tartotta kihangsúlyozni, hogy a Balkán felosztásának időszaka végérvényesen befejeződött. A 2001-ben a macedóniai fegyveres összetűzéseket lezáró ohridi egyezmény aláírásának tizedik évfordulóján rendezett tanácskozáson Server azt mondta, a Balkánon minden tevékenységnek a jelenlegi állami struktúra megőrzésére kell irányulnia.
Koszovó lakosságának hét százaléka szerb nemzetiségű, a közel kétszázezres közösség egy tömbben, az északi, Szerbiával határos részen él.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.