Az agrárágazat rontja a lehívási statisztikát

Az uniós agrárpénzek lehívásában a tagállamok átlagához képest magasabb a hibák előfordulása Magyarországon, a regionális fejlesztéseknél ugyanakkor az európai átlagnál jobban teljesít hazánk – hangzott el az Európai Parlament költségvetés-ellenőrzési bizottságának tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján. A bizottság néppárti tagja gratulált a négyes metró beruházáshoz, ugyanakkor kritikával is illette a projekt pénzügyi részét.

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós agrárpénzek lehívásában jóval az európai átlag feletti mértékben követnek el hibákat Magyarországon: miközben közösségi szinten a pályázatok két százalékánál tapasztalhatók kihágások, Magyarországon ez az arány már 4,6 százalék – mondta Jens Geier, az Európai Parlament német képviselője, a költségvetés-ellenőrzési bizottság tagja budapesti sajtótájékoztatójukon. A politikus sajnálatát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Vidékfejlesztési Minisztériumban tanácstalanok voltak a téves lehívások számának csökkentése ügyében, a tárca képviselői nem is tudták, milyen mutatóról van szó, holott az adatot a magyar kormány közölte korábban Brüsszellel. A regionális fejlesztési pénzeknél épp fordított a helyzet. A Magyar Nemzet kérdésére a szocialisták szövetségéhez tartozó Jens Geier elmondta, hogy miközben hazánk átlagban 2 százalékot hibázik a fejlesztési források lehívásában, az unió összesített értéke a legfrissebb adatok alapján meghaladta az 5 százalékot, s 2008-ban még 11 százalékon állt a tagállamok mutatója.
– A közigazgatási struktúra miatt aggódom, amely mély átalakításokon esett át az utóbbi időben. Ezen a területen stabilitásra van szükség, az uniós források lehívását olyan szervezet segítheti, amely valóban hatékonyan képes működni – mutatott rá a tegnapi sajtótájékoztatón Ingeborg Grassle, a bizottság tagja, Németországból kiküldött európai néppárti képviselő. Kérdésünkre megjegyezte, hogy egyelőre nincs panasz, Magyarország az uniós átlagnak megfelelően halad az európai pénzek lehívásával. Ingeborg Grassle arra is kitért, hogy a négyes metró beruházás esetében bizonyos európai forrásokat „kivettek”, majd a költségvetésből pótoltak. – A 290 millió eurós projekthez mérve kisebb összegről, 276 ezer euróról van szó, szabálytalanságoknak ugyanakkor még csak felmerülniük sem szabad – tette hozzá a nyilatkozó, aki mindemellett gratulált a nagyszabású metróprojekthez. A néppárti képviselő újságírói kérdésre azt mondta, az Európai Parlament is azt szeretné, hogy a tagállamok jobban használják fel a pénzeket, s mindez a munkaerő megtartását szolgálja, a források ne csak „betonba épüljenek”.
Jan Mulder holland liberális képviselő azt emelte ki, hogy jobban össze kellene hangolni a magyar módszertant az uniós gyakorlattal az európai források felhasználása tekintetében. – Összességében a benyomásaim pozitívak voltak – jegyezte meg a képviselő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.