Az USA fékezte az esést

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 96 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 21 322 ponton zárt tegnap. A részvénypiac forgalma 7,1 milliárd forint volt, a vezető részvények vegyesen változtak az előző napi záráshoz képest.

Munkatársunktól
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz hangulatban indult a kereskedés azt követően, hogy az amerikai részvénypiacok és Ázsia is csökkenéssel fejezte be a szerdai napot – mondta az MTI-nek Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője. A pesszimizmust fokozta, hogy az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben romlott júliusban az euróövezet gazdasági hangulatra vonatkozó mutatója. – Kora délutánra aztán megállt az esés – tette hozzá Varjú. Mint mondta, a vártnál jobb amerikai makrogazdasági adatok valamennyire enyhítették a rossz hangulatot. Az üzletkötő kiemelte a Molt, amely alulteljesített. Szerinte nem segítette az olajipari részvényt, hogy ismét elhangzott: a kormány, ha a jövő évet illetően mégis szükséges lenne, mérlegelni fogja a költségvetési bevételek növeléséhez többek között a Mol-részvénycsomag egy részének értékesítését. A Mol 355 forinttal, 1,77 százalékkal 19 750 forintra csökkent 2,2 milliárd forintos forgalom mellett.
Varga Zoltán, a Quaestor Zrt. elemzője szerint az amerikai adósságplafon körüli huzavona miatt indult rossz hangulatban a kereskedés, ráadásul felröppent az olasz pénzügyminiszter lemondásának híre, amit később cáfoltak. A hazai piac is megérezte a pesszimizmust, de az OTP-t délután visszarántották az 5400 forintos támasz fölé. Az OTP-részvények ára 30 forinttal, 0,55 százalékkal 5450 forintra erősödött, forgalmuk négymilliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama egy forinttal 537 forintra nőtt, forgalma 339,1 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 100 forinttal 36 300 forintra esett, a részvények forgalma 216,2 millió forintot ért el. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 52,2 millió forintos forgalom mellett 195 forinttal 18 500 forintra gyengült.
A forint viszonylag jól tartotta magát az euróval szemben – jegyezte meg Varga Zoltán. A forint árfolyama késő délután 268,56 volt az euróhoz képest, egy svájci frankért este 233,6 forintot kellett adni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.