Bevált papírforma, ötödik hely a vb-n

Munkatársunktól
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemaradt a dobogóról a magyar sakkválogatott a kínai Ningpóban tegnap véget ért csapat-világbajnokságon, miután az utolsó fordulóban 2,5-1,5-re kikapott Kínától. Örményország nyert Kína és Ukrajna előtt, Oroszország meglepetésre csak a negyedik lett. Magyarország ötödik helyezése nagyjából megfelel a várakozásoknak, legfeljebb azért lehetünk kicsit bosszúsak, mert megvolt az esély a jobb szereplésre.
A helyi idő szerint tegnap délelőtt tizenegy órára, a sakkozók életritmusa alapján hajnalra előre hozott kilencedik fordulóban a mieinknek nyerniük kellett volna Kína ellen ahhoz, hogy megcsípjék a bronzérmet. Kevésen múlott a siker. Az első táblán Lékó Péter és a másodikon Almási Zoltán is ígéretesen, Polgár Judit a harmadikon döntetlenre állt, a negyediken Balogh Csaba borotvaélen táncolt a szláv védelem „halál varijában”. Ám Lékó, érthetetlenül, döntetlenre adta a jobb állását, Polgár túlerőltette a végjátékot a nyerést hajszolva, s kikapott, miként az időzavarban hibázó Almási is, Balogh győzelme csak a vereség mértékét enyhítette.
Tegnapi partija is azt mutatta, Almási nem volt jó formában, vasárnap is rajta úszott el a bravúr Örményország ellen, amikor nyerés közeli állását szintén az idő szorításában elbukta. Kilenc partijából négyet is elvesztett, s csak kettőt nyert meg. Polgár Judit a vb-n is bátran vállalkozott, négy győzelme mellé azonban három vereség is becsúszott. Lékó és Balogh két-két plusszal zárt.

A végeredmény: 1. Örményország 14 pont (22,5 táblapont), 2. Kína 13 (22,5), 3. Ukrajna 12 (19,5), 4. Oroszország 10 (21), 5. Magyarország 10 (19,5), 6. Egyesült Államok 10 (18,5), 7. Azerbajdzsán 9 (19), 8. India 7 (15,5), 9. Izrael 5 (13), 10. Egyiptom 0 (9).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.