Bírái előtt Hadzsics

Sebestyén Imre
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Goran Hadzsics vádlott tegnap délután első ízben jelent meg a hágai törvényszék bírái előtt, ám élve a törvényszék szabályzata adta lehetőséggel, egy hónappal elhalasztotta nyilatkozatát arról, hogy bűnösnek érzi-e magát a vádiratban foglalt bűncselekményekben. Ez idő alatt védőügyvédet választ magának.
Mint ismeretes, az elfogása után módosított és kiegészített vádirat az emberiesség elleni bűnökkel, a háborús törvények és háborús szokásjog megszegésével terheli, amely bűncselekményeket a vádirat szerint a horvátországi háború idején követte el 1991 és 1993 között. Ez idő alatt a horvát területen létrehozott szerb autonóm körzet „kormányfője”, majd a szerb bábállam elnöke volt. A vádirat bűnszövetkezetben elkövetett bűncselekménnyel terheli, a „közös bűnvállalkozásban” részt vett még Szlobodan Milosevics, továbbá Milan Babics, Ratko Mladics, Radovan Karadzsics, Jovica Sztanisics és mások. A módosított vádirat részletezi Hadzics személyes felelősségét az egyes bűntettekkel, konkrétan fosztogatásokkal, gyilkosságokkal, kivégzésekkel, deportálásokkal és a nemzetközi humanitárius jogok más megsértéseivel kapcsolatosan.
Hadzsicsot a tárgyalóterembe a scheveningeni fogdából szállították át, ahol péntek óta tartózkodik, miután – szerdai letartóztatását követően – Szerbia kiszolgáltatta az ENSZ törvényszékének. A teremben jelen volt Serge Brammertz főügyész. A per előtti eljárást O-Gon Kwon bíró, a törvényszék alelnöke vezeti.
Az első vádiratot Hadzsics ellen 2004. július 14-én fogadták el. Pont azon a napon tűnt el a vádlott újvidéki házából, s azóta állítólag senki sem tudott hollétéről egészen szerdáig, amikor is a Tarcal-hegység területén elfogták, s két napra rá kiszolgáltatták Hágának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.