Bizonytalan börzék

Kedvezőtlen nemzetközi hangulatban közel másfél százalékos veszteséggel zárta a tegnapi kereskedési napot a Budapesti Értéktőzsde fő indexe, a BUX. A forgalom átlag alatti, 8,6 milliárd forintos volt.

Munkatársunktól
2011. 08. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel másfél százalékos csökkenéssel, 21418,71 ponton zárt tegnap BUX index. A Budapesti Értéktőzsde fő mutatója ezzel a fejlett piaci tőzsdéken jellemző hangulatot követte; a nyugat-európai börzék is kivétel nélkül csökkenéssel fejezték be a kereskedést. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,14 százalékkal, a frankfurti Xetra-DAX 1,25 százalékkal, míg a párizsi CAC-40 1,40 százalékkal végzett keddi záróértéke alatt.
A magyar részvénypiac forgalma 8,6 milliárd forint volt, a vezető részvények kivétel nélkül gyengültek az előző napi záráshoz képest. A Mol árfolyama 1,52 százalékkal 20105 forintra csökkent. Az OTP-részvények ára 2,15 százalékkal 5420 forintra esett. A Magyar Telekom 0,37 százalékkal 536 forintra gyengült. A Richter-papírok árfolyama 1,65 százalékkal 36400 forintra csökkent. Az eurót lapzártakor 268,30 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a kedd délutáni 267,81 forint után. A svájci frank 233 forintra erősödött a kedd délutáni 230,54 forintról.
A délelőtti érdektelen kereskedés és gyenge forgalom után délután felgyorsultak az események: az amerikai adósságplafon emelése körüli huzavona, valamint a megjelent makrogazdasági adatok és vállalati gyorsjelentések együttesen esést indítottak el a részvénypiacokon, ami később a devizapiacokra is átterjedt – mondta az MTI-nek Sőre Balázs, a Buda-Cash Brókerház határidős üzletkötője. Kifejtette: egyre nagyobb figyelem övezi az amerikai törvényhozásban folyó vitát az adósságplafon emeléséről, továbbá az amerikai adósbesorolás esetleges leminősítését, a görög válság pedig most egy kicsit háttérbe szorult. A kereskedő úgy vélte, hogy a hét második felében nagyobb befektetői érdeklődés mellett zajló kereskedési napok jöhetnek. Egy leminősítésnek szintén jelentős piaci hatása lenne az üzletkötő véleménye szerint. De az adósbesorolás változatlanul hagyása ugyanígy piacmozgató hatású lehet, hiszen vannak, akik már most beárazták a leminősítés lehetőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.