Családi és országos siker

Munkatársunktól
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uruguay nyerte az idei labdarúgó Copa Américát, valamint a kontinensviadal sportszerűségi versenyét; ismerve a gárda hosszú évtizedek óta megszokott kőkemény játékstílusát, egyértelműen utóbbi a nagyobb meglepetés. Elvégre már a tavalyi világbajnokságon is a legjobb dél-amerikai csapatnak bizonyult negyedik helyével. Ettől persze még a földrész két futballóriása, a címvédő Brazília és a házigazda Argentína számított favoritnak. Gyengélkedésük viszont történelmi lehetőséget adott az uruknak, akik a Paraguay ellen vasárnap este 3-0-ra megnyert döntő után immár egyedül vezetik a Copa-győztesek örökranglistáját tizenöt diadallal. Ráadásul a tizennégyen ragadt argentin szomszédok orra alá 1916 és 1987 után harmadszor sikerült borsot törniük az ottani végső győzelemmel.
Uruguay legutóbb 1995-ben, hazai pályán ért a szubkontinens csúcsára, akkor Enzo Francescoli emelhette fel elsőként a trófeát mint csapatkapitány, most ez az örömteli feladat Diego Luganóra hárult. Ezúttal tehát nem a legfényesebb csillag viselte a karszalagot, mint tizenhat éve, mert ugyan a Fenerbahce légiósa kétségkívül jó védő, de a prímet nem ő, hanem Luis Suárez és Diego Forlán vitte. Előbbit választották a torna legjobb játékosának, utóbbi pedig szinte minden lehetséges csúcsot megdöntött. A fináléban szerzett két találatával beállította az uruguayi válogatott eddigi legeredményesebb gólszerzője, az 1930-ban vb-t, 1924-ben és 1928-ban olimpiát, valamint négy Copát nyert Héctor Scarone 31 gólos rekordját. Emellett 1999 óta összesen 82-szer húzta fel magára a céleste mezét, ezzel a torna ideje alatt egyedüli csúcstartóvá vált. Mint ahogy azzal is, hogy famíliájában ő a harmadik, aki kontinensviadalon első válogatott tagja lehetett.
– Édesapám és az anyai nagyapám (a hétszeres bajnok, Libertadores- és Interkontinentális Kupa-győztes Pablo Forlán, illetve Juan Carlos Corazo – a szerk.) is megnyerte a Copát, nagy büszkeség ez a családunk számára. Mint ahogy az egész országnak is. Nehéz döntőt vívtunk, de a jó kezdés és a gyors gól után kedvező helyzetbe kerültünk. Hosszú évek közös munkájának köszönhető ez az eredmény – mondta az Atlético Madrid 32 éves csatára, aki a tavalyi Európa-liga-siker, valamint a dél-afrikai vb legjobbjának járó Aranylabda megszerzése után pályafutása újabb szép állomásához érkezett.
Mint ahogy Liverpoolban légióskodó csatártársa, Luis Suárez is. – Igazi csapatként játszottunk. Úgy gondolom, ha ennyire összeáll egy válogatott, mint mi, akkor elérheti a céljait – mondta az idei Copa legjobbja. S hogy az uru térhódítás teljes legyen, a torna legígéretesebb fiatal játékosának díját Sebastian Coates, a Nacional húszéves védője kapta.
A mindössze szűk három és fél millió fős ország labdarúgói a húszas–harmincas, illetve az ötvenes években olimpiákat és világbajnokságokat nyert nagy elődöket idézik, hiszen a nagyválogatott mellett az utánpótlásban is villognak: az idei U17-es vb-n döntőt játszhattak tehetséges fiataljaik. A Copa-siker egyben azt jelenti, hogy Uruguay a házigazda Brazília, valamint Spanyolország, Mexikó és Japán társaságában biztosan ott lesz a 2013-as Konföderációs-kupán. Oscar Washington Tabárez szövetségi kapitány viszont nem ide, hanem a vb-selejtezőkre tekint előre: „Természetesen nagyon örülünk a Copa-győzelemnek, amely a tizenötödik volt a sorban, s azoknak ajánlom, akik az előző tizennégyet megnyerték. A vb-selejtező viszont teljesen más, ott nem egyetlen helyszínen játszod a mérkőzéseid, idegenben az ellenfélnek ott van a hazai pálya előnye.” Azért ne féltsük a tapasztalt mestert, hiszen 2010 előtt már 1990-ben is vezette világbajnokságon az égszínkékeket. Ha ebben az ütemben fejlődik a csapata, nem lehet kérdéses az újabb részvétel, legfeljebb a végeredmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.