Csődöt mondott kísérlet

Harminc év kutatás után zátonyra futott a férfiaknak szánt fogamzásgátlás terve. Az antibébi-injekcióval folytatott kísérletek nem váltották be a várt reményeket, ismerte be az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tanulmányát vezető német Michael Zitzmann.

Stefan Lázár
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként 1960-ban az Egyesült Államokban, majd Ausztráliában és Németországban kezdték forgalmazni a nők számára készült antibébi-pirulát, amely mind a mai napig a fogamzásgátlás legbiztosabb eszközének minősül, miközben a férfiaknál alkalmazható készítményt három évtized alatt sem sikerült megtalálni. A terhességet megakadályozó tabletták, így a berlini Schering gyógyszergyár Anovlar nevű készítménye, majd a volt NDK Ovosiston név alatt forgalmazott gyártmánya, minden morális meggondolás és kritika ellenére a piacon maradt. Nem így a férfiaknak szánt, hasonló hatású gyógyszer.
– Várakozásaink nem váltak valóra – hangoztatta Hermann Behre, a hallei egyetemi klinika professzora, és utalt arra a tesztsorozatra, amelyben negyvenhárom, 18 és 45 éves kor közötti férfival folytattak kísérletet. Nyolchetes ritmusban kapták az antibébi-injekciót. A tesztoszteronkezelés hatására a herék leállították a szervezet természetes tesztoszterontermelését, és ennek következményeként megszűnt az ondósejtek előállítása is. A teszt résztvevőinek kilencven százaléka sikeresen reagált a kísérletre, a fennmaradó tíz százalék esetében azonban kellemetlen mellékhatások léptek fel. Az idősebb családapáknál az antibébi-injekciók depressziót, hízást és szőrtüszőgyulladást eredményeztek. Az összeegyeztethetetlenség foka túl magasnak bizonyult és ebből a münsteri klinika professzora, Michael Zitzmann kénytelen volt levonni a következtetést, amely szerint az alkalmazott injekciók összetétele használhatatlan és a kísérleteket ismét a nulla pontról kell megkezdeni. A német kutatók azonban nem hagynak fel fáradozásaikkal, abból a meggyőződésből kiindulva, hogy alapvetően jó úton járnak. Biztatónak tartják kínai kollégáik fáradozásait, akik állítólag sikeres kísérleteket folytatnak a tesztoszteroninjekciókkal. A gyógyszergyárak kételkednek. A Bayer-konszern tíz-tizenöt éven belül nem lát komoly üzleti esélyt a férfiaknak szánt eljárás számára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.