Döbbenet és rettegés Norvégiában

A norvég társadalom ellen akart támadást intézni, mert szerinte gyökeres változtatásokra van szükség, mondta el sajtótájékoztatón Geir Lippestad, a merénylő ügyvédje, idézve a pénteki vérfürdő elkövetőjének indoklását. Az oslói robbantásban és a közeli ifjúsági táborban végrehajtott tömegmészárlásban 92 ember halt meg, a végrehajtó egy 32 éves norvég férfi, Anders Behring Breivik volt. A gyilkos beismerte tettét.

Munkatársunktól
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Norvégiát sokkolta a gyilkosság, az áldozatok emlékére bemutatott istentisztelet idején a zsúfolt templomba be sem lehetett jutni, a tömeg az épület előtt állt. Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök, aki a megemlékezésen könnyeivel küszködve beszélt az egybegyűltekhez, nemzeti tragédiának nevezte a merényletet.
A rendőrség rövid nyomozása egyelőre nem vezetett eredményre, nagyon valószínű, hogy a gyilkos egyedül hajtotta végre régóta tervezett tettét. „A társadalomra, struktúráira és irányítási rendszerére akart csapást mérni. Véleménye szerint ez csak forradalom segítségével lehetséges” – mondta az ügyvéd. A „tősgyökeres” norvég Anders Behring Breiviket terrorizmussal vádolták meg, ma hivatalosan is vád alá helyezik. A rendőrség vasárnap közölt adatai szerint 92 ember életét követelte a kettős merénylet. Kilencvenheten sebesültek meg, közülük hatvanheten az utoyai lövöldözésben, harmincan pedig az oslói robbantásban. Több eltűnt után még kutatnak Utoyán, a gyanú szerint az ifjúsági tábor lakói közül többen a tó felé menekültek a lövöldözés elől, és a vízben lelték halálukat. A holland iszlámellenes, szélsőséges Szabadságpárt (PVV) vezetője, Geert Wilders is elítélte a támadásokat, kijelentve a gyilkosról: „Ez egy erőszakos és beteg pszichopata. A PVV irtózik mindentől, amit képvisel és amit tett.” Az Egyesült Államok, az EU és a NATO vezetői után Oroszország elnöke is a lehető legkeményebb szavakkal ítélte el a szörnyű bűntetteket, amelyeket semmi sem indokolhat.
*
Utólagos kutatással kiderült, Breivik a mészárlás előtt egy 1500 oldalas, angol nyelvű írásban fejtegette tettének szükségességét. Az internetre feltett szövegben az áll, miként kell a fegyveres harcra felkészülni, így például kis gazdaságot létrehozni, amely vásárolhat nagy mennyiségű műtrágyát bombakészítés céljából. Ugyancsak azt ajánlotta, hogy mindenki csatlakozzon lövészklubokhoz, ezzel könnyebben juthatnak fegyverekhez, ahogy ő maga is egy Glock 17-es félautomata pisztolyhoz. Igen aktív volt az interneten, kapcsolatban állt szélsőjobboldaliakkal, önmagát kereszténynek és konzervatívnak vallotta a Facebook közösségi oldalon. Bejegyzéseiben elítélte a mozlimokat, akik szerinte gyarmatosítani akarják Európát, és árulóknak nevezte azokat, akik engedik ezt. A férfi Oslóban született és ott is járt egyetemre, később egy kis gazdaságot vezetett, bár vélhetőleg ezt kizárólag azért tette, hogy később ennek jogán megvehesse a műtrágyát. A rendőrséggel azelőtt soha nem került összetűzésbe. Egy ismerőse szerint Breivik néhány évvel ezelőtt kezdett komolyabban radikalizálódni, fiatal korában még közel-keleti származású barátja is volt. Breivik korábban tagja volt a szélsőjobboldali Haladás Pártnak, ám már hat éve nem vett részt semmiféle eseményben. A Haladás Párt a norvég parlament második legerősebb szervezete, amely ugyancsak elhatárolódott egykori tagjának tettétől.
Knut Storberget norvég igazságügy-miniszter közölte, a mészárlás biztosan meg fogja változtatni Norvégiát. „Remélem, ezután jobban tudjuk majd értékelni a fiatalok és mások által végzett demokratikus munkát a politikai és egyéb szervezetekben” – hangsúlyozta. A norvég média azonban nagyon aggódik, attól tartva, hogy a régi, nyitott országnak vége. Norvégia roppant büszke arra, hogy politikusai nem zárkóznak el a lakosságtól, a miniszterelnökkel bármikor találkozni lehet az utcán, rendőrsége soha nem tart erődemonstrációt.
Ez utóbbi a hétvégén végzetesnek bizonyult, hiszen a rendőrök a riasztások után 50 perccel érkeztek csak az ifjúsági tábornak otthont adó szigetre. Húsz percig tartott az út autóval – mivel épp nem volt szabad helikopter –, a parton pedig húsz percig kerestek egy megfelelő csónakot. A beszámolók szerint a szigetre lépő Breivik rendőrruhához hasonló öltözékben volt, a fiatalokat maga köré szólította, majd másfél órán keresztül megállás nélkül lőtt mindenkire. A szemtanúk szerint a reggeli oslói robbantás eseményeiről beszélgettek, amikor megjelent Breivik, aki néhány szó után mészárlásba kezdett. Állításuk szerint a gyilkos nem volt feldúlt, egyetlen szót sem szólt a másfél órás vérengzés során, és „soha nem futott, csak sétált”.

publicisztika a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.