Egy éve történt a bányászbaleset

Több helyi politikus bojkottálta a chilei elnök azon kezdeményezését, hogy Copiapo városban ünnepséget tartsanak a tavaly 69 nap után kiszabadított 33 helyi bányász balesetének egy éves évfordulóján. A nemrég még nemzeti hősként tisztelt vájárok többsége testi és lelki bajoktól sújtva ismét szegénységben él. Sorsuk jobbá fordulását a bányatársaság ellen indított perektől várják.

Győr Ágnes
2011. 08. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmincháromként közismert chilei bányászok története egy évvel ezelőtt, tavaly augusztus 5-én kezdődött, amikor Chile északi részén, az Atacama-sivatag régiójában háromszáz méterre a felszíntől beomlott San José arany- és rézbánya. A baleset miatt a vájárok csapdába estek, s csak 17 nappal később bizonyosodott be, hogy a férfiak még időben eljutottak egy 700 méter mélyen fekvő menedékhelyhez. Ekkor sikerült ugyanis a munkásoknak egy fúrógép fejére rögzített papírossal értesíteni a külvilágot arról, hogy mindannyian jól vannak. A felfedezés nyomán kelt örömöt hamar beárnyékolta, hogy kiderült, négy hónapba is beletelhet, míg el tudják érni a mentőalakulatok a lent rekedteket. A szakemberek egy szűk járaton át először vizet, élelmiszert, lámpákat és kommunikációs eszközöket juttattak le a mélybe, a vájárok pedig videofelvételeken üzentek rendszeresen a szeretteiknek. Távkapcsolat segítségével orvos is beszélt a bányászokkal, és bár mindvégig tűrhető testi és lelki állapotban voltak, 18 nap alatt 8-9 kilót fogytak. Volt, aki egy szabadon maradt járatban rendszeresen futott, hogy megőrizze a szellemi és testi épségét, de az idő előrehaladtával egyre többen érezték úgy, annak sincsen értelme, hogy felkeljenek. Egy részük alkohol-elvonási tünetekkel küzdött – olvasható a távirati iroda emlékeztetőjében.
2010. augusztus 31-én kezdődött meg a 70 centiméter átmérőjű alagút kifúrása. Miközben egyre közelebb kerültek a mentőalakulatok a föld alatt rekedtekhez, a bányászokra is nagy feladat hárult: mintegy 3000 tonna lezúduló kőtömeget kellett eltávolítaniuk. Ahogy telt az idő, egyre nagyobb nemzetközi figyelem összpontosult az akcióra. Imádkozott a férfiakért a pápa, és jókívánságait fejezte ki többek közt az amerikai elnök is. Végül október 9-én érték el a fúrók a menedékhelyet és két nappal később egy speciális kabin segítségével elkezdték egyenként a felszínre hozni a férfiakat. A mentést, amelyet élőben közvetítette a televízió, legalább egymilliárd ember kísérte figyelemmel a készülékek elől.
A vájárok többsége a szabadulás után idővel depressziós lett, sokukat a mai napig rémálmok gyötrik a történtek miatt. Hirtelen jött „sikerük” okán ráadásul sokan megorroltak rájuk a mélyszegénységben élő közösségből. Vannak köztük olyanok, akik képtelenek visszatérni a föld alá, de a férfiak többsége idővel ismét a bányák sötét járataiban vállalt munkát, mivel máshol nem tudott elhelyezkedni.
Múlt hónapban 14-en méltányossági nyugdíjat kértek a chilei kormánytól, ügyükben még nem született döntés. A férfiak ezen túl két pert indítottak kollektívan: az egyik (amelyben 31-en vesznek részt) az állam ellen indult, amiért a politikusok annak ellenére hagyták üzemelni a bányát, hogy régóta közismert volt, mennyire veszélyes. A másik keresetet a bánya tulajdonosai ellen nyújtották be mulasztás miatt. Míg az állam ellen indított perben fejenként 541 ezer dollárt követelnek kártérítésként, a cég ellen vívott másikban nem határozták meg követelt öszszeget – jelentette a The Washington Post. A chilei állam közben jogi úton próbálja behajtani a társaságtól a mentőakció 20 millió dolláros költségét.
A chilei elnök kezdeményezte, hogy a beomlott bánya közelében fekvő Copiapóban a baleset évfordulóján tartsanak egy központi ünnepséget. Ezt az ötletet azonban több politikus is félresöpörte arra hivatkozva, hogy a rendezvény pusztán sajtófogás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.