Egyre több cigarettát csempésznek Európába

Stefan Lázár
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen tizenhárommillió darab cigarettával rakodták meg azt a konténert, amit a napokban foglaltak le a hamburgi kikötő vámtisztviselői. A csempészáru EU-államokba folytatta volna az útját.
Dohánygyárak felmérése szerint a német államot évente négymilliárd euróra rúgó veszteség éri a vámszabályok megkerülésével behozott cigaretták miatt. Az ipar és a kereskedelem vesztesége 1,2 milliárdot tesz ki. A piacgazdasággal foglalkozó Ipsos és a világgazdaságot figyelő HWWI intézet megítélése szerint az illegálisan behozott cigaretták többsége – elsősorban a Jin Ling márka – Ukrajnából és Oroszországból érkezik. A forgalmat jelentősen befolyásolja a dohányárukra kiszabott és folyamatosan emelkedő adó, amely nemcsak a politikusok részéről lelkesen hangoztatott egészséges életvitelre gyakorol hatást, hanem a szervezett bűnözésre is. A hamburgi kikötő vámosai már nyolc héttel ezelőtt felfigyeltek két konténerre, ezekben – a kísérőpapírok szerint – gránittömbök érkeztek Kínából, hogy azután folytassák útjukat Lengyelországba. A konténerekben a kövek mögött 1,6 millió cigarettára leltek az ellenőrök.
Az első fogást hamarosan követte a második, ezúttal három konténerben 5 millió cigarettának jutottak a nyomára. A vámosok sikere a csempészek ellenintézkedéseit váltotta ki. Az iratokban megváltoztatták a küldemények súlyát, az állítólagos gránitkövek mennyiségét, a címzettek adatait. E taktikázás azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. A gondos álcázás ellenére további négy konténer és 6,4 millió cigaretta került a vámhivatal alkalmazottainak a kezére. A tettesekről, tekintettel az ellenük megindult eljárásra, közelebbi információk nem láttak napvilágot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.