El-Aszad fejét akarja a Nyugat

Hírösszefoglaló
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bassár el-Aszad szíriai elnök azt közölte telefonon Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, hogy leállították a tüntetők elleni hadműveleteket az országban. Megfigyelők szerint Damaszkusz váratlan bejelentése csupán taktikai manőver.
Nem is hatotta meg a nyugati vezetőket el-Aszad kijelentése. Először Barack Obama szólította fel a szír elnököt a távozásra, majd szinte azonnal csatlakoztak hozzá a brit, német, francia vezetők, illetve az EU is. Ban Ki Mun közben hangsúlyozta: „azonnal le kell állítani minden hadműveletet és a tömeges letartóztatást”. Az ENSZ-főtitkára arra is felhívta Damaszkusz figyelmét, hogy vezessen be hiteles reformokat, és teljes mértékben működjön együtt az ENSZ emberi jogi vizsgálóbizottságával. Egy magas rangú ENSZ-küldöttség szerint a szíriai tüntetőkkel szemben alkalmazott hatósági erőszak emberiesség elleni bűncselekménynek minősülhet, és ezért azzal foglalkoznia kell a Nemzetközi Büntetőbíróságnak. A küldöttség tegnapi jelentése ötven személyt vádol a bűncselekménnyel. A Mol részvényárfolyamára is jelentős hatással lehet, ha a Szíriával szemben bevezetett amerikai szankciók az olajkitermelés leállásához vezetnek, a Mol kitermelésének ugyanis 15 százalékát adja a szíriai – írta tegnap a Concorde Értékpapír Zrt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.