Eladhat a kormány a Mol-pakettből

Hírösszefoglaló
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elképzelhető olyan helyzet, hogy az állam értékesítse a nemrégiben szerzett Mol-pakettjének egy részét – mondta tegnap a Gazdasági Rádiónak Varga Mihály. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár hangsúlyozta: továbbra is fontos érdek, hogy a magyar kormánynak rálátása legyen az ország stratégiailag legfontosabb cégére. A magyar állam idén májusban 1,88 milliárd euróért vásárolt 21,2 százalékos Mol-tulajdonrészt az orosz Szurgutnyeftyegaztól.
Az államtitkár a rádiónak azt mondta: „Nem szabad a kormányzati gondolkodásból kizárni, hogy a kormány ennek a részvénycsomagnak akár egy részét értékesíti, akár fokozatos értékesítésbe kezd, hiszen nem látjuk előre, hogy mi fog történni a devizafinanszírozásban vagy a devizapiacokon.” Varga Mihály beszélt arról is, hogy folytatni kell az államadósság csökkentését, és elképzelhetőnek nevezte, hogy ősszel további 2-3 százalékponttal mérséklődik a bruttó gazdasági termeléshez (GDP) viszonyított adósságunk.
Tájékoztatása szerint a banki visszajelzések alapján 25-30 ezer devizahitelesnek tud segíteni a kormány és a bankok adósmentő csomagja. Jelenleg felmérés zajlik azzal kapcsolatban, hogy hány lakást tud felvásárolni 2014 végéig a nemzeti eszközkezelő társaság. A tervek szerint 4000-5000 lakás megvásárlásáról lehet szó a szociális bérlakásprogram beindításával eddig az időpontig. Az adórendszer átalakításával kapcsolatban azt mondta, hogy az az eredeti terveknek megfelelően halad tovább, egyedül az adójóváírás kivezetésének üteméről lehet vita. Az államtitkár azt támogatná, hogy az adójóváírás már 2012-ben szűnjön meg. Hozzátette: 2013-tól Magyarország is áttér az Európai Unió által várhatóan addigra meghatározott átlagos bankadó mértékére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.