Eladott cukoripar: felelősöket keresnek

A privatizáció előkészítésében és lebonyolításában részt vevő összes szereplő személyes felelősségét meg akarja vizsgálni a cukorgyárak magánosítását, valamint a cukorgyártási kvótánkról való lemondás okait vizsgáló parlamenti bizottság.

Dénes Zoltán
2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egészen az úgynevezett spontán privatizációs időszakig visszanyúló vizsgálatot folytatna le a cukorgyárak privatizációját és a haza cukorgyártási kvóta eladásának körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság – derült ki a testület tegnapi ülésén. Miután a bizottság tagjai felvilágosították a testület elnökét, Józsa István szocialista képviselőt arról, hogy miként lehet házszabályszerűen levezényelni a testület ülését, nagyjából háromórás egy helyben topogást követően, kisebb kiegészítésekkel megszavazták Font Sándor fideszes képviselő indítványát. Eszerint a cukoriparunk leépüléséhez vezető privatizációs eljárásokhoz kapcsolódó összes fellelhető dokumentációt bekérik az érintett szervezetektől, s a döntés előkészítésének fázisától egészen a szerződéskötésekig szeretnék áttekinteni a rendelkezésre álló iratokat.
Font Sándor arra is javaslatot tett, hogy az érintett társaságok akkori igazgatóságai és felügyelőbizottságai tagjainak közreműködését is vegyék górcső alá. A cél az, hogy pontosan kiderítsék, ki milyen szerepet játszott a hazai cukorgyártás lerombolásában. Hasonló mélységű vizsgálatot javasolt a honatya a mintegy négyszázezer tonnás cukorgyártási kvótánk 75 százalékos eladását illetően, amivel lényegében el is temettük a magyar cukoripart. E javaslatok mellett a bizottság azt is megszavazta, hogy legközelebbi ülésén meghallgatják Kelemen Istvánt, a Cukorrépa-termelők Országos Szövetségének főtitkárát és a Cukoripari Kutatóintézet vezetőjét.
Hazánkban a rendszerváltás idején 12 cukorgyár működött. A privatizációs eljárások, illetve az uniós döntések és kritika nélküli hazai alkalmazásuk miatt mára a kaposvári cukorgyár maradt talpon, amely a hazai cukorszükséglet alig egyharmadát állítja elő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.