Elena retiküljében vájkálnak

2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány év alatt sikerült nem mindennapi politikai karriert befutnia Elena Udrea romániai régiófejlesztési és idegenforgalmi miniszternek. Olyannyira, hogy az 1989-es forradalom idején férjével, Nicolae Ceausescu kommunista diktátorral együtt kivégzett Elena Ceausescu óta nem emlegettek, bíráltak és ócsároltak annyit női politikust Romániában, mint a Boc-kormány tagját. A 37 éves, rendkívül csinos szőke politikus Traian Basescu államfő felfedezettje, aki 2004-ben megszerzett első mandátuma idején szinte a semmiből nevezte ki elnöki hivatala kabinetfőnökének. A korábban ügyvédként tevékenykedő, a hadtudományokból is doktorált Udrea karrierje meredeken ívelt felfelé: 2008 óta második képviselői mandátumát tölti az Emil Boc vezette jobbközép demokrata–liberális párt színeiben, ahol az alelnökségig vitte. Mivel ő irányítja a rendelkezésére álló alapok és uniós források miatt legpénzesebbnek számító fejlesztési és idegenforgalmi tárcát, az ország polgármesterei politikai hovatartozásuktól függetlenül keresik a kegyeit. Igen népszerű a székelyföldi önkormányzati vezetők körében is, mivel szívesen látogat a tömbmagyar régióba, amelynek infrastrukturális, turisztikai fejlődését jelentős összegekkel finanszírozta. Nevéhez fűződik a Kárpátok kertjének titulált Románia turisztikai arculatának kidolgozása, amely nem a Fekete-tenger-parti idegenforgalom felfuttatására összpontosít, és nem szűkölködik a merész ötletekben sem. Tárcája a Facebook közösségi portálon is reklámozza az ország nevezetességeit, a miniszter asszony pedig júliusban személyesen tekintette meg azt a bukaresti ökölvívógálát, amelyen a jelenleg legsikeresebb román bokszoló, Lucian Bute megvédte középsúlyú világbajnoki címét. Az érdeklődés amúgy nem volt véletlen: a román turizmus népszerűsítése fejében Udrea minisztériuma kétmillió euróval támogatta az összecsapást, amelyet végül ötmillió román tévénéző követett élőben. A szőke politikus legújabb ötlete egy Drakula-, illetve egy „vörös útvonal” kiépítése: utóbbi keretében elsősorban a kommunista korszak iránt nosztalgiázó kínai turistáknak mutatnák be például Ceausescuék uralkodásának és kivégzésének helyszínét.
Persze jelentős hatalma, karizmatikus személyisége miatt Udrea naponta kerül a román balliberális ellenzék és a kormányellenes bukaresti média kereszttüzébe. Sokat támadták amiatt, hogy tűsarkú cipőket adományozott árvíz sújtotta települések asszonyainak, vitatémát váltott ki, amikor művészek megfestették vagy bronzba öntötték férfiszemet gyönyörködtető alakját, és rengetegen bírálják sokszor kihívó, meglehetősen drága öltözete miatt. Basescuhoz hasonlóan többször kellett cáfolnia az elnökhöz fűződő állítólagos intim kapcsolatáról szóló pletykákat, a napokban pedig blogján tagadta az egyik hírtévé állítását, miszerint 14 ezer euróba került az a csillagmintás Dolce&Gabbana márkájú ruha, amelyben legutóbbi sajtótájékoztatóját tartotta. „Őrület, hogy hosszú ideje mindenki a ruhámban, a cipőmben és a retikülömben kotorászik. Nincsenek gyerekeim, nem gyűjtök festményeket, házakat, számomra az öltözékem okozza azt a kevés örömöt, amit az élettől kapok” – fakadt ki Elena Udrea, aki szerint politikai ellenfelei a mozgásokat és hangokat megszállottan ismételgetők Tourette-szindrómájában szenvednek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.