Életveszélyes hegyi futamok

2011. 08. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendszeres rendőri ellenőrzésekkel vetnének véget a cseszneki motoros gyorsulási versenyeknek, a helybélieknek ugyanis elegük lett a harmadik éve tartó, folyamatos dübörgésből. A 82-es főút burkolatát 2009-ben megjavították, azóta a 23–35. kilométerszelvények közti szerpentint versenypályának használják. A motorosok sebességkorlátozással, záróvonallal nem törődve eszeveszetten cikáznak a kétszer egy sávos úton Győr vagy a Balaton felé normál tempóban közlekedő járművek között.
Internetes fórumokon szervezik a versenyeket, a hétvégéken pedig csapatosan érkeznek a parkolóba. Ott bójákat helyeznek ki: ez a szlalompálya része a versenynek. Mérik az időt, és miközben füstölnek a gumik, és bömbölnek a gépek, a futott időt másodpercre pontosan, hangosbeszélőn teszik közzé. A száguldást gyakran a motorra szerelt kamerával örökítik meg, a felvételt az interneten közzéteszik. – Jó időben százan-százhúszan is összegyűlnek – mondta lapunknak Trieblné Stanka Renáta, Csesznek polgármestere. Tavaly több ízben is egy-egy motort keresztbe fordítottak az úton, és lezárták a 82-est, a forgalmat a településeken keresztül terelték el, így nyugodtan versenyezhettek.
Csesznek és Bakonyszentkirály több utcája a 82-es útra fut ki, az elviselhetetlen motorbőgés miatt itt sem pihenni, sem szellőztetni vagy a kertbe kiülni nem lehet. A falvak egyik fontos bevételi forrása a turizmus, de már a vendégek is panaszkodnak a zajra. Biztonságosan kiképzett, orvosi ügyelettel ellátott, hivatalos gyakorlópályák persze léteznek, ám azok bérleti díját az egyébként értékes járművekkel versenyzők nem kívánják megfizetni. Inkább a cseszneki lejtőn próbálják ki magukat és a gépeiket, ott ingyen megtehetik.
A rendőrség adatai szerint a 2009-es útfelújítás után rövid idő alatt három halálos motoros baleset történt a szerpentinen, tavaly már csökkent a balesetek száma, és kevésbé voltak súlyosak. Az eszeveszett száguldásnak tehát már több sérültje, sőt halálos áldozata is van, de a versenyzők nem hagynak fel a hét végi őrülettel. A közelben élők elveszítették a türelmüket. A polgármester elmondta, többször kérték a zirci rendőrség segítségét, de ők emberi és technikai lehetőségek híján nem sokat tehettek, ezért a megyei kapitánysághoz fordultak, akik megígérték, segítenek. Az utolsó napsütéses hétvégén, két hete legalább száz motoros gyűlt öszsze a parkolóban. A rendőrök és a polgárőrök fél óra alatt kiértek, de addig véget ért a futam.
Frankó Marianna, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője lapunknak elmondta: száz motorost ellenőriztek, négyet közülük szabálysértés miatt jelentettek fel. Közölte azt is, hogy augusztus végéig minden hétvégén fokozott ellenőrzéseket tartanak az említett útszakaszon, ahol hét közben is többször, különböző időpontokban számíthatnak rájuk. Szerinte a rendőri jelenlétnek köszönhető, hogy az utóbbi két hétben a korábbinál jóval kevesebb motoros használja a cseszneki szerpentint, és az intézkedések száma is csökkent.
A szóvivő elmondta: a motorosok nem követnek el jogsértést azzal, hogy az útszéli pihenőhelyeken találkoznak, és a szerpentinen közlekednek. De a rendőröknek intézkedniük kell, ha megszegik a KRESZ-t vagy a Btk.-t, például átlépik a záróvonalat, a megengedettnél gyorsabban hajtanak, netán közúti veszélyeztetést követnek el, vagy meghamisítják a jármű egyedi azonosító jelét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.