Elévülés

Ugró Miklós
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírek szerint elévült az őszödi beszédben megvalósult választási csalás bűncselekménye. Nem mintha az elmúlt öt esztendőben bárki is komolyan bizakodott volna abban, hogy pont ez lesz Gyurcsány Ferencnek az a tette, amely az igazságügyi szervek által is elnyeri méltó büntetését. S ha mégis reménykedett valaki, hogy a választókat megtévesztő átverések nyomán miniszterelnöki bársonyszékhez jutó Gyurcsány ezen manővereiért rács mögé vonul, most csalódottan sóhajt fel, hogy ezt is megúszta a … (ide mindenki gondoljon olyan minősítő jelzőt, amilyen ízlésének és vérmérsékletének megfelel). És ha az őszödi beszédet kipipálhatjuk a Gyurcsány büntethető bűncselekményeit elősoroló bűnlajstromról, marad még ott tétel elég, a lelkünket mégis meglegyinti valami sajnálkozással vegyes lemondó fuvallat. – Elévült – préseljük a fogaink között, persze jogilag, de elévült-e valójában, a hatásaiban, elévült-e az örökség, amit maga után hagyott? Elévült-e az egész lakosságot elszegényítő, milliókat megnyomorító következményeiben, a lelkeket, az emberek tartását romboló, a választók tömegeit lekezelő, elbutító érvényességében? A hétköznapok embere nem jogászként gondol az elévülésre, elévült mindaz, ami lecsillapodott, elnyugodott a szívében, helyére került a gondolkodásában. Gyurcsány még nem jutott idáig. A jelenleg körülötte folyó, a mentelmi jogról szóló huzakodás kevésbé érinti meg az embereket. A sukorói panama terve soha nem lesz oly valóságos, mint az őszödi beszéd, s végződjék akárhogy is a sukorói átverés, soha nem érzik az emberek olyan megbocsáthatatlan bűnnek, mint a „Nagy Hazugságot”. Megbocsáthatatlan, de elévült bűn. Az emberek amúgy is ambivalensen viszonyulnak az elévülés jelenségéhez, hiszen ez az ősi jogi intézmény csak a rendszerváltás után nyert nálunk valóságos létet. A létező szocializmusban beszéltek róla, de akkoriban minden bűncselekményért lecsuktak, minden szabálysértésért elmarasztaltak valakit, az elévülés csak afféle jogi könyvekben létező, elvi lehetőség volt. S persze a sokat emlegetett, „a háborús bűnök nem évülnek el” szlogen, aminek gyakorlati alkalmazására nálunk alig került sor, mert a zuglói nyilaspert leszámítva minden háborús bűnöst szinte azonnal elkaptak.
Aztán a rendszerváltáskor kiderült, hogy a békeszerető erők jelentős része maga is háborús bűnöket követett el, de ők megúszták a börtönt, mert az ő háborús bűneik elévülnek. Nyilvánvalóvá lett, hogy az elévülés szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy az elkövetők kiket mészárolnak le. A politikai korrektség tiltja, hogy megnevezzük, kinek a kiirtása válik egy idő után kötelezően megbocsáthatóvá, s kinek az elpusztítása marad örök időkre elévülhetetlen. De az igazságtétel elmaradása egyáltalán nem indokolhatja, s főleg nem legalizálhatja azt a tényt, hogy a jogállam megteremtésével az elévülés lett a közbűntényes, főleg a gazdasági bűnözők büntetés alól való kibújásának legegyszerűbb és leghatásosabb eszköze. Nem rólunk van szó. Mert ha tartozunk az APEH-nek 100 forinttal, az öt év után elévül, de a fizetést úgy- sem kerülhetjük el. Ezzel szemben Gyurcsánynak nem az őszödi beszéd az első ügye, amelyik elévült. De a furcsamód mindig a szocialistákhoz kapcsolható, primitív piramisjátékot játszó, hangzatos nevű befektetési cégek aljasságai is rendre elévülnek olyan pitiáner és átlátszó bírósági trükkök bevezetésével, hogy a károsultak tehetetlen kínjukban már-már a halálbüntetés visszaállítását áhítozzák, de nem az elkövetők, hanem az igazságügyi apparátus számára.
A jog szolgáltatta elévülés soha nem hoz belenyugvást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.