Elkerülte a bukást a BUX

Csak a nap végére tudott minimálisra csökkenni a BUX vesztesége: a budapesti tőzsdeindex tegnap 0,1 százalékot esett. A nagy papírok közül csak a Mol és a Magyar Telekom tudott a pozitív tartományban zárni. Erősödtek közben a főbb devizák a hazai fizetőeszközzel szemben, a svájci frank egy rövid időre ismét átlépte a 234 forintos határt.

Munkatársunktól
2011. 08. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egész nap a negatív zónában mozgott a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX, amely a napközbeni jelentős veszteséget csak zárás előtt röviddel tudta ledolgozni. A mutató ezáltal 21 869,36 ponton zárt, ami 0,1 százalékos, vagyis 21,34 pontos lecsúszásnak felelt meg. Mindemellé rendkívül alacsonynak számító, 8,6 milliárd forintos forgalom párosult. Ezzel a régiós börzéket követtük, amelyek szintén nem igazán mozdultak el a múlt heti záróértékükhöz képest. Különösen igaz ez a prágai tőzsdeindexre, amely stagnált tegnap. Eközben Varsó 0,3 százalékkal került lejjebb, Moszkva pedig 0,1 százalékot javított.
Budapesten a nagyok közül a legjobb teljesítményt a Mol nyújtotta, amely 0,7 százalékot emelkedett 1,4 milliárd forintos forgalomban. A jó szereplés mögött állhat az a hír, miszerint az olajtársaság törvényesen szerezte meg a horvát INA irányítási jogait – legalábbis az Index.hr szerint, amely a horvát versenyfelügyelet állásfoglalására hivatkozva közölte ezt még a múlt hét végén. Az OTP 0,9 százalékot esett, eközben a részvényei 6,3 milliárd forint értékben cseréltek gazdát. A Richter 0,2 százalékot rontott, míg a kisebbik gyógyszergyártó, az Egis árfolyama 0,6 százalékkal növekedett. A Magyar Telekom két százalékkal jutott feljebb.
Gyengült a hazai fizetőeszköz. Késő délután 232,7 forintot ért a svájci frank, míg egy euróért 269,3 forintot kellett adni ugyanekkor. Emellett minden eddiginél magasabbra, 3731 milliárd forintra emelkedett a külföldi befektetők magyar állampapír-állománya. Borbély László András, az Államadósság-kezelő Központ vezérigazgató-helyettese tegnap egy rádióinterjúban úgy fogalmazott: a múlt heti aukciókon a nem hazaiak öszszesen 68 milliárd forintnyi magyar kötvényt vettek, és ezen felül további bő harmincmilliárd forinttal növelték a diszkontkincstárjegy-állományukat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.