Elkobozzák az adócsalók vagyonát

Nemcsak az számít vagyongyarapodásnak, ha valaki jogellenesen adót – például áfát – igényel vissza, hanem az is, ha nem fizeti be az előírt közterhet, mert ezzel eltulajdonítja a költségvetést megillető pénzt. A csalót utóbbi esetben is vagyonelkobzásra lehet ítélni – ezt fejtette ki nemrégiben a Legfelsőbb Bíróság büntetőkollégiuma.

Jakubász Tamás
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogértelmezés megszüntetheti a jogalkalmazás eddigi ellentmondásait, és lehetővé teszi, hogy az adóhatóság hatásosabban lépjen fel a költségvetés érdekeinek védelmében, a köztartozások behajtásáért. A kollégiumi vélemény az adócsalást, a munkáltatással összefüggő adócsalást és a jövedéki visszaélést érinti.
*
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi elnökhelyettese lapunknak úgy fogalmazott: a Legfelsőbb Bíróság (LB) állásfoglalása annak lehetőségét teremtheti meg, hogy a hatóságok valamennyi adócsalótól elvonják a jogellenesen, az állam megkárosításával megszerzett összegeket. Sors László kifejtette, hogy a büntető törvénykönyv nem határozza meg azokat a vagyontárgyakat, amelyeket az igazságszolgáltatás elvonhat az adócsalóktól. Az elnökhelyettes azt is megemlítette, hogy – a jogszabály szerint – vagyonelkobzást csak a bűncselekményből eredő vagy az azzal összefüggésben megszerzett értékek kapcsán lehet elrendelni. Mindezek miatt a gyakorlatban két álláspont alakult ki. Az egyik szerint csak akkor kobozható el az adócsaló vagyona, ha az illető jogellenesen igényelt vissza pénzt a közkasszától. A leggyakrabban az általános forgalmi adójukból kérnek az elkövetők fiktív számlák alapján visszatérítést, ám mostanában a személyi jövedelemadónál is megemelkedett a jogosulatlan kiutalásról szóló állampolgári kérelmek száma.
Köztudott, hogy az államkaszszát a jogtalan visszaigénylés mellett más módszerrel is megkárosíthatják. Ezt tartja szem előtt a másik nézet, amely szerint az elkövető vagyona akkor is gyarapszik, ha jogellenes módszerekkel elkerüli az adófizetést. Mondjuk színlelt költségeket számol el adóbevallásában, így törvénysértően mérsékli a fizetendő közterhet. Ezen álláspont szerint nemcsak a jogellenes módon igényelt és megkapott adó-visszatérítés vonható el az elkövetőtől, hanem a jogsértés miatt be nem fizetett közteher összege is.
– Korábban számos adócsaló ügyében előfordult, hogy az ügyészség – az eltérő jogértelmezés miatt – elutasította, megszüntette a pénz visszaszerzését célzó nyomozóhatósági indítványt, intézkedést – mondta Sors László.
A kollégiumi vélemény rögzíti azt is, hogy a vagyonelkobzás akkor rendelhető el, ha az adóhivatal még nem kötelezte az elkövetőt az elcsalt adó megtérítésére. Amenynyiben csak a summa egy részét szerezte vissza a hatóság, úgy a büntetőeljárásban a fennmaradó tétel kobozható el. – Megeshet, hogy az adóhatóság végrehajtást kezdeményez, de az eljárás nem hoz eredményt. Például mert az adócsaló céget szándékosan kiürítették, s a társaságnak egy fillér vagyona sincs. A büntetőeljárásban lehetőség nyílik arra, hogy a hatóság a vállalkozás mögött álló magánszemélyeknél, a tettestársaknál, a bűnsegédeknél is kutakodjon – mondta az elnökhelyettes –, így akár tőlük is visszavehető a jogellenesen megszerzett öszszeg. Az elnökhelyettes közölte: az LB büntetőkollégiumának véleménye ugyan nem kötelező erejű, ám az igazságszolgáltatás minden bizonnyal fontos és követendő iránymutatásként tekint majd rá. Így egységesebbé válhat az adócsalók elleni állami fellépés, s a közkassza pénzügyi érdekeit erőteljesebben oltalmazó, egységes joggyakorlat alakulhat ki.
– A LB büntetőkollégiumának véleménye a védőügyvédi munkát is befolyásolja – nyilatkozta lapunknak Hegedűs László. A jogi képviselő kifejtette, hogy a védőnek kötelessége minden olyan tényt a bíróság tudomására hozni, ami a vádlott ártatlanságát bizonyíthatja, büntetését csökkentheti. – A bíróság általában csak az elcsalt adót veszi figyelembe az ítélet meghozatalakor, az adóhatóság viszont késedelmi kamatot és bírságokat is felszámít. Ezeket az összegeket is elvonják a vádlottól. Hegedűs László emlékeztetett rá: az utóbbi időszakban szigorították a jogszabályokat. Szerinte az LB jogértelmező véleménye az adócsalások visszaszorításáért tett erőfeszítések sorába illeszthető.

Visszakért pénzek. Jelentős iparűzési adót igényeltek vissza az M6-os autópályát építő cégek a Tolna megyei önkormányzatoktól arra hivatkozva, hogy túltervezték az adó alapjául szolgáló árbevételt. A bátaszéki önkormányzattól a Strabag Zrt. 156 millió forintra jelentett be igényt – mondta Skoda Ferenc jegyző, hozzátéve, hogy nem ismerik el a teljes összeg jogosságát. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.