Elszámolás és elszámoltatás

Négyszázmilliárd forintot spórolhat a kormány, ha megszünteti a balliberális idők állami nagyberuházásairól szóló PPP- – azaz magántőkét bevonó – szerződéseket. A szaktárca szeptemberben egyezségre juthat valamennyi magánbefektetővel. Ezután arra keres választ, hogy az állami vagyon elherdálásáért kit terhel büntetőjogi felelősség. Megtudtuk: a szálak – egyebek közt – Magyar Bálint oktatási minisztériumához, Gyurcsány Ferenc volt üzlettársához és a honvédelmi tárca korrupciós ügyeiből ismert egyik céghez vezetnek.

Jakubász Tamás
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly summát takarít meg a kormány az előző két ciklus nagyberuházásairól szóló megállapodások átalakításával. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban hónapok óta vizsgálják az úgynevezett PPP-szerződéseket, vagyis azokat a kontraktusokat, amelyekben az állam magáncégeket bízott meg közérdekű fejlesztések megvalósításával. Így épültek fel például oktatási intézmények, sportlétesítmények, börtönök és autópályák. A tárca vizsgálatai kimutatták: a PPP-megállapodások irreálisan sok pénzt húznak ki az adófizetők zsebéből, és többségüket a jogszabályok durva megsértésével kötötték. – A szerződések szinte mindegyikét még az idén meg fogjuk szüntetni – nyilatkozta lapunknak Hegmanné Nemes Sára, a PPP-ügyleteket vizsgáló államtitkár. Idehaza 2002 és 2010 között, a balliberális kormányok időszakában kötöttek tömegesen PPP-szerződéseket: az elmúlt két ciklusban 34 sportlétesítmény, 54 felsőoktatási épület, két börtön, két autópálya és egy kulturális intézmény kialakítását kezdték meg ilyen keretek között. A felsőoktatásban akkor indultak meg a PPP-nagyberuházások, amikor Magyar Bálint szabad demokrata politikus volt az oktatási miniszter.
*
– Az egyetemi, főiskolai épületeket előzetes számítások nélkül alakították ki – mondta Hegmanné Nemes Sára, majd folytatta: így fordulhatott elő, hogy a PPP-beruházásokkal annyi felsőoktatási férőhelyet alakítottak ki, hogy – kis túlzással – akkor is volna szabad hely, ha valamennyi gyerek egyetemre menne. A túlméretezett épületeket ráadásul némelykor rendkívül magas áron készítették el. Az óbudai egyetem új campusát például négyzetméterenként 682 ezer forintért húzták fel. A szocialista időkben kötött szerződés szerint a dunaújvárosi főiskola bővítése sem volt olcsó: ott egy négyzetméter 479 ezer forintjában került az adófizetőknek.
A felsőoktatási nagyépítkezések vizsgálatakor több különös esetet is feltárt a szaktárca. A bajai főiskola PPP-szerződése például arról szólt: az intézmény egyik épületét felújítják és két új szárnynyal bővítik. A kivitelező először a meglévő építményt két oldalról közrefogó új részeket húzta fel, ezután kezdett volna hozzá a renováláshoz. Ám ekkor kiderült: a régi épületnek olyan statikai, konstrukciós hibái vannak, amelyek miatt nem lehet felújítani. Így a két új szárny közül kiütötték a régi falakat, és helyükre újakat emeltek. – A szakmai tévedés több mint egymilliárd forinttal emelte meg a közpénzből fizetendő költségeket – mondta Hegmanné Nemes Sára. A kivitelezést végző vállalatok egyike ráadásul az az állami kézben lévő HM EI Zrt. volt, amelynek neve a Honvédelmi Minisztérium korábbi korrupciós ügyeinek feltárásakor vált közismertté. – Információm szerint előzetes letartóztatásban van az a személy, akinek közbenjárására az állami vállalat a PPP-megállapodásba beszállt – közölte az államtitkár. Az eset körülményeit a honvédelmi tárca is vizsgálja.
A felsőoktatási nagyépítkezéseknél arra kötelezték a kivitelezőket, hogy a PPP-szerződés értékének egy százalékáért kortárs műalkotásokat vásároljanak. Az építő cégek így 54 alkotást vettek, összesen 567 millió forintért. Ezek között található például a Ki fél a sárgától? című alkotás. Az első látásra egy narancssárgára festett fatáblának tűnő alkotásért négymillió forintot fizettek. – Az iratokból egyértelműen kiderül: a Magyar Bálint vezette oktatási minisztérium körlevélben utasította a PPP-megállapodások résztvevőit, hogy egy bizonyos vállalkozást bízzanak meg a művek beszerzésével. Később minden esetben a tárca által megjelölt társaság látta el a teendőket, vagyis a cég határozta meg, mely művészek alkotásaira költsék el a végső soron állami forrásból származó félmilliárd forintot. A folyamat felveti a hivatali visszaélés, a befolyással üzérkedés bűncselekményének gyanúját – fogalmazott az államtitkár.
A szaktárca a PPP-sportberuházások vizsgálatakor is kétes módszerekre bukkant. Az előző két ciklusban országszerte összesen 34 tanuszoda és tornaterem épült a magántőke bevonásával. Az ezt elősegítő állami programot az oktatási minisztérium hirdette meg, és a tárca egy tanácsadó irodával is szerződést kötött. – Az iroda Gyurcsány Ferenc korábbi üzlettársáé volt – fedte fel az információkat Hegmanné Nemes Sára. A sportlétesítmények nagyjából harmada olyan településen épült, amely még saját működési költségeit sem tudja előteremteni, így az irreális építkezések miatt az államnak mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Ettől függetlenül a tanácsadó cég milliókat kapott közreműködéséért, díját közpénzből állták.
– A fejlesztési minisztérium és az Állami Számvevőszék munkatársai jelenleg azt elemzik: felelősségre vonhatók-e azok az állami vezetők, akik a veszteséget okozó kontraktusokat aláírták – közölte az államtitkár. Az ügyek állásáról rendszeres tájékoztatást kap Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos is. Hegmanné Nemes Sára leszögezte: az állami vagyon elherdálóinak vállalniuk kell a felelősséget, jelenleg azonban az a legfontosabb, hogy az állam megszüntesse a PPP-szerződéseket, és elszámoljon a befektetőkkel. – Az elszámoltatás a pénzügyek rendbetétele után haladéktalanul megkezdődik – rögzítette az államtitkár, majd részletesen ismertette a PPP-kontraktusok főbb jellemzőit és felszámolásuk folyamatát.
A PPP lényege, hogy a magánbefektető saját pénzéből felépíti a kívánt közérdekű létesítményt, majd – a feltételektől függően – tíz, húsz, esetleg harminc évig üzemelteti. Mindezért az állam a futamidő végéig díjat fizet. Hegmanné Nemes Sárától megtudtuk: az autópályák kivételével valamennyi PPP-megállapodás megszűnhet még az idén. A magáncégek – négy esettől eltekintve – már felépítették azokat a létesítményeket, amelyek kialakítására az előző kabinetek megbízást adtak. Hogy az elkészült épületek pontosan mennyit érnek, arról az elmúlt hetekben – a szaktárca megbízására – független igazságügyi szakértők foglaltak állást. A kormány kizárólag az építkezések valódi költségét hajlandó kifizetni, ami az előzetes számítások szerint összesen kétszázmilliárd forint körül lehet. A fizetnivaló pontos értékéről szeptember végére állapodhat meg a szaktárca a befektetőkkel. Az állam ugyanakkor nem tart igényt a szocialista időkből származó PPP-szerződésekben szereplő további szolgáltatásokra, és nem fizeti ki az ezekhez kapcsolódó pluszdíjakat sem. Ezzel nagyjából négyszázmilliárdos kiadástól szabadul meg a közkassza. – Az elkészült épületek állami tulajdonba kerülnek, hasznosításukról később dönthetnek – mondta az államtitkár.
A magáncégek többsége ilyen feltételek mellett is hajlik a megegyezésre. Egyrészt, mert a bankok őket is szorongatják, másrészt kiderült, hogy a szerződések jelentős részét jogellenesen kötötték meg. – Számos alkalommal durván megsértették a közbeszerzés szabályit, némelykor még versenyt sem hirdettek a befektetők között – mutatott rá Hegmanné Nemes Sára. Több kontraktusnál feltűnő értékaránytalanságra bukkantak a tárca szakemberei: az állam által fizetendő PPP-díj összegét gyakorta az elkészített épületek értékének háromszorosában határozták meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.