Erősebb védelem kell

Hírösszefoglaló
2011. 08. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is nehéz, ráadásul esetenként romlik is a fogyasztóvédelmi civil szervezetek helyzete az Európai Unió közép- és kelet-európai tagállamaiban – állapította meg a tagországok fogyasztóvédői csoportjait tömörítő brüsszeli szervezet (BEUC) a témáról készített jelentésében. A szervezet vezérigazgatója, Monique Goyens a távirati irodának elmondta, hogy elsősorban a finanszírozást tekintve az elmúlt egy-két évben a magyar helyzet sem javult. Hozzátette, hogy a jelentésben vizsgált országok közül (Bulgária, Csehország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Románia) általánosságban Magyarországon és Csehországban találták legfejlettebbnek a fogyasztóvédő hálózatot. A jelentés különösen aggasztónak nevezi a szervezetek állami támogatásának csökkenését.
A nemzetközi gazdasági válságra nem az a megfelelő válasz, hogy csökkentik a fogyasztóvédelmi szervezeteknek szánt juttatásokat, mert ezekre a mozgalmakra a krízis idején fokozott szükség van – hangoztatta Goyens. Elmondta, hogy a rendszerváltás óta a térség országaiban sokat fejlődött az ágazat, és ma már a fogyasztók is tudatosabbak. Továbbra is nagy szükség van azonban arra, hogy a lakosság számára egyértelművé tegyék: vannak fogyasztói jogaik, és azok védelméért érdemes is szót emelniük. Monique Goyens kifejtette: ahhoz, hogy a szervezetek kellő hatékonysággal tudjanak működni, nemcsak elegendő finanszírozásra van szükség, hanem arra is, hogy legyen terük a megfelelő tevékenységre, azaz a kormány és más hivatalos szervek bevonják őket munkájukba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.