Esély a kimaradtaknak: a pótfelvételi

Akik most nem felvételiztek felsőoktatási intézménybe, vagy egyik helyre sem vették fel őket, azok pótfelvételire jelentkezhetnek még augusztus 9-ig. A ponthatárokat augusztus 29-én állapítják meg. A keresztféléves képzések a második szemeszterben, azaz 2012 februárjában kezdhetők el.

Bákonyi Ádám
2011. 08. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindenkinek jelentett felhőtlen örömöt a ponthatárok kihirdetése, hiszen több ezren nem nyertek felvételt az általuk megjelölt felsőoktatási intézmények egyikébe sem. Mindenekelőtt fontos tudni, hogy sikertelen felvételi esetén a besorolási határozat ellen a döntés közlésétől számított tíz munkanapon belül fellebbezés nyújtható be. A fellebbezési jog nincs meghatározott jogcímhez kötve, fellebbezni bármely sérelmezett okból lehet.
Lehetőség van továbbá pótfelvételire, igaz, bizonyos feltételek mellett. Erre csak olyan leendő hallgató jelentkezhet, akit a normál felvételi eljárásban nem nyert felvételt sehová, vagy akkor még nem adott be jelentkezési lapot. A pótfelvételi során csak egy intézménybe és csak egy költségtérítéses képzésre lehet jelentkezni. Az eljárás díja ötezer forint, de azok, akik hátrányos helyzetüket, illetve halmozottan hátrányos helyzetüket megfelelően igazolják, ötven- vagy akár százszázalékos költségmentességben részesülhetnek. Jelentkezni elektronikus úton vagy a hagyományos jelentkezési lapot kitöltve augusztus 9-ig lehet. A pótfelvételi ponthatárait augusztus 29-én állapítják meg.
Végül pedig vannak a keresztféléves képzések, amelyek a második szemeszterben, azaz 2012 februárjában kezdhetők el. Ezen felvételi eljárást október 15-én hirdetik meg a Felvi.hu-n. A honlap tájékoztatása szerint a jövő februárig tartó időszakot igazán hasznosan tölthetik a leendő hallgatók, akik tovább növelhetik pontjaikat a következő megméretésre. Például ha újból nekifutnak az érettséginek, amit októberben az őszi és májusban a tavaszi érettségi-időszakban is le lehet tenni, de többletpontszerzésre lehetőség nyílik nyelvvizsgával is, amit nyelvi képzéssel itthon vagy akár külföldön munka mellett is könnyedén meg lehet szerezni. Emellett OKJ-s szakképesítéssel is többletponthoz lehet jutni.
Ha valaki elegendő többletponttal rendelkezik, az érettségire való tanulás mellett állást vagy gyakornoki pozíciót is vállalhat, aminek számos előnye van: a tapasztalatszerzés, a gondolkodási idő, a munkaerőpiacra való rálátás mellett pénzt is lehet keresni. Abban az esetben, ha valaki mégis nekifogott egy egyetemi évnek, de az álmai szakjára való bejutást nem akarja feladni, a következő évtől párhuzamos képzésben ezt is megteheti. Csupán arra kell figyelni, hogy államilag támogatott párhuzamos képzésben a második szakot az első szak 3. félévével egy időben kezdje el, és jól gazdálkodjon az állam által finanszírozott maximum 12 félévvel az alapképzés elvégzése közben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.