Ez nem válság, összeomlás!

Hírösszefoglaló
2011. 08. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdasági élet szereplői továbbra is a nagy recesszió néven említik a jelenlegi gazdasági válságot – tévesen. Ez oda vezet, hogy a politikusok hibás előrejelzéseket és rossz politikákat alkalmaznak – írja Kenneth Rogoff, a Harvard Egyetem közgazdasági professzora a Project-syndicate.org véleményoldalon közölt, s a távirati iroda által idézett írásában. Rogoff szerint a recesszió szó használata azt a látszatot kelti, mintha a világgazdaság egy szokványos visszaesési pályát követne, csak valamivel mélyebbet. Ezzel szemben az helyzet, hogy a világgazdaság sokkal súlyosabb helyzetben van: lehetetlen leépíteni a túlzott tőkeáttételeket anélkül, hogy ne vándorolna vagyon a hitelezőktől az adósokhoz, azaz ne következzen be csőd, durva pénzpiaci beavatkozás vagy infláció. Ezért van az, hogy azok, akik korábbi receszsziókhoz igyekeztek hasonlítani a mostani gazdasági visszaesést, rendre tévedtek előrejelzéseikben. Mindez oda vezetett, hogy túl sok gazdasági döntéshozó bízott abban, hogy a visszaesésre elegendő a szokásos választ adni: jelentős költségvetési ösztönzést és a bankrendszer kimentését.
Rogoff szerint sokkal pontosabb, jóllehet annál nyugtalanítóbb volna a második nagy összeomlás névvel illetni a jelenlegi válságot. Az összeomlást ugyanis éppen az különbözteti meg a receszsziótól, hogy nemcsak a kibocsátás szintje és a munkanélküliségi ráta romlik, hanem hatással van a hitelpiacokra is, ahol a tőkeáttételek leépítése jó néhány évig is eltart. A közgazdász szerint korábban sokan amellett érveltek, hogy a költségvetési ösztönzés azért volt sikertelen, mert nem volt elég nagy méretű. A nagy összeomláskor a legnagyobb ellenség azonban nem a kibocsátási szintek visszaesése, hanem az adósság: amennyiben a kiváló adóskockázati besorolással rendelkező államok hatékonyan akarják kihelyezni kevés meglévő pénzüket, akkor azt leginkább a gazdasági szereplők hitelállományának csökkentésére kell fordítaniuk. Ennek értelmében a kormányzatok például támogathatnák a jelzáloghitelek leírását a később megnövekedett értékű ingatlanban szerzett tulajdonhányadért cserébe. Országok esetében hasonlóan lehetne cselekedni: az euróövezeti szavazókat talán meg lehetne győzni egy nagyobb görögországi mentőcsomagról, ha a 10-15 év múlva jobban teljesítő Görögország majdan magasabb kamatot fizet.

Barroso aggódik. Komoly aggodalomra adnak okot az olasz és spanyol államkötvények piacának fejleményei – hangsúlyozta szerdai közleményében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Gazdasági és költségvetési szempontból indokolatlannak nevezte a piaci aggodalmakat, s rámutatott, hogy a két EU-tagállam igyekszik minden lépést megtenni gazdaságuk megerősítése érdekében. A bizottság elnöke szerint a befektetők azért bizalmatlanok, mert nem tudják, mennyire képes az euróövezet rendszerszinten válaszolni a kialakuló válságra. Emlékeztetett arra, hogy a július 21-i megegyezés a második görög mentőcsomagról már próbált rendszerszinten válaszokat találni a problémákra. Ilyen volt a ma-gánszektor bevonása a teherviselésbe vagy az európai pénzügyi stabilitási eszköz hatékonyságának növelése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.