Fegyveres líbiai végjáték

Végóráit éli a Kadhafi-rezsim – bár ez a kijelentés a líbiai lázadás februári és a NATO-intervenció márciusi kezdete óta már többször alaptalannak bizonyult, a hét végén valósággá vált. A Bengháziban székelő Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) fegyveresei a NATO légierejének csapásaitól szorosan támogatva megkezdték a főváros, Tripoli ostromát, majd behatoltak a városba. A kormány információi szerint a harcok szombat óta négyszáz áldozatot szedtek a fővárosban, ezer fő pedig megsebesült.

Hírösszefoglaló
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moammer el-Kadhafi ezredes egy hangüzenetben azt ígérte, hogy a végsőkig a helyén marad, és felszólította híveit, hogy mindenhonnan siessenek a főváros védelmére. A televízióban tegnap lejátszott üzenetben azt mondta, „tart attól, hogy Tripoli égni fog”. Azoknak, akik az oldalára állnak, fegyvert ígért. – Nem adjuk meg magunkat, nem engedjük át Tripolit a megszállóknak és ügynökeiknek. Veletek vagyok a csatában. Soha nem adjuk meg magunkat, és Isten kegyelméből győzni fogunk – mondta.
Tegnap este a lázadók már abban reménykedtek, hogy Tripoli órákon belül elesik. Egy késő délutáni francia hírügynökségi jelentés szerint a felkelők nyugat felől már csak 12 kilométerre voltak a fővárostól. Bár a nyugati médiumok – ahogy a konfliktus kezdete óta folyamatosan – most is egyoldalúan festik le a történéseket, félő, hogy a végső összecsapás és a lázadók győzelme vérengzésbe torkollik. Ennek lehetőségére hívta fel a figyelmet tegnap az EU elnökségét betöltő Lengyelország is.
*
Az unió soros elnöki tisztét betöltő Lengyelország felszólította a Kadhafi uralma ellen küzdő felkelőket, hogy tartózkodjanak „a megtorlástól és a szükségtelen agressziótól”. A varsói külügyminisztérium az ÁNT irányította felkelőket arra intette, hogy különösen figyeljenek oda a civilekre a líbiai fővárosért vívott harc során. – Az új állam felépítése megköveteli minden líbiai részvételét, azokét is, akik különböző okokból eddig úgy gondolták, hogy nincs alternatívája a rendszernek, amelyet Moammer el-Kadhafi irányít – mutatott rá a lengyel üzenet.
A főváros elleni támadás célja a lázadók szavaival annak elérése, hogy az ezredes kapituláljon vagy távozzon. A „Szirén-akcióban”, amelyet szombat este indítottak, egyeztet az ÁNT a Tripoliban és annak környékén harcoló lázadókkal – közölte Ahmed Dzsibríl szóvivő, megjegyezve, hogy a NATO-t is bevonták az akcióba.
A dpa német hírügynökség tegnap „jól értesült tripoli körökre” hivatkozva azt jelentette, hogy Kadhafi már el is menekült a harcok sújtotta fővárosból. Az értesülés szerint Kadhafi családjával együtt az algériai határ felé menekült, és jelenleg Líbia egyik Algériával szomszédos régiójában tartózkodik. De vannak hajmeresztőbb találgatások is: a bolíviai kormányszóvivő, Iván Canelas határozottan cáfolta azt a hírt, hogy Kadhafi titokban Bolíviában tárgyalt volna vele Cochabamba város repülőterén.
A líbiai események nyugati protagonistái nem titkolják lelkesedésüket. „A tripoli felkelés” megkezdődött, és a helyzet az országban „rendkívül fontos pontra” jutott – mondta vasárnap Alistair Burt brit külügyi államtitkár. Bernard-Henri Lévy francia baloldali filozófus – a jobboldali Sarkozy-kormány intervenciós politikájának egyik legagresszívabb támogatója – pedig azt a véleményét hangoztatta, hogy a tripoli felkelés rövid időn belül véget vet Kadhafi rezsimjének.
Súlyos csapás volt a Kadhafi-rezsim számára, hogy tegnap a szomszédos, eddig semleges Tunézia kormánya is úgy döntött: a líbiai nép törvényes képviselőjének ismeri el az ÁNT-t.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.